NOS NieuwsAangepast

Dag 7 van de oorlog in Oekraïne, dit zijn de laatste ontwikkelingen

In de Oekraïense stad Marioepol wordt gevreesd voor honderden doden na aanvallen van het Russische leger. De locoburgemeester van de stad zegt tegen de BBC dat een wijk aan de rivier, waar 130.000 mensen wonen, "vrijwel totaal verwoest" is.

Het Oekraïense ministerie van Defensie spreekt tegen dat de zuidelijke havenstad Cherson volledig in handen is van de Russen. Het ministerie van Defensie in Moskou zei vanochtend dat de stad was ingenomen door Russische troepen.

Een overzicht.

De oorlogshandelingen

 • De zuidelijke stad Marioepol is in handen van het Oekraïense leger, maar er zijn gevechten met Russische troepen. Dat melden de lokale autoriteiten. De Russen hebben volgens de autoriteiten ook burgerdoelen beschoten, waaronder woonblokken en ziekenhuizen. Het is niet te controleren of dat klopt.
 • Russische parachutisten zijn geland in Charkov en hebben daar een militaire medische kliniek aangevallen, staat op een Telegramkanaal van het Oekraïense leger. Om de stad in het noordoosten van Oekraïne woedt al dagenlang een hevige strijd.
 • Diverse media en het Russische ministerie van defensie meldden dat de stad Cherson in het zuiden van Oekraïne volledig door het Russische leger is ingenomen, maar Oekraïense autoriteiten spreken dat tegen. Op beelden die door bewoners van de stad zijn gedeeld, zijn Russische voertuigen in het centrum te zien. Een lokale functionaris zegt tegen de BBC dat 200 mensen zijn omgekomen, voornamelijk burgers.
 • Meer dan 2000 burgers zijn gedood sinds het begin van de Russische aanval op Oekraïne bijna een week geleden. Dat meldden de Oekraïense autoriteiten en hulpdiensten vandaag. Honderden gebouwen als transportfaciliteiten, ziekenhuizen, kinderdagverblijven en huizen zijn verwoest, schrijven de autoriteiten in Kiev.

De situatie in Oekraïne:

 • Oekraïne meldt dat een aanval met een Russische kruisraket in de stad Zjytomyr aan vier mensen het leven heeft gekost. De raket zou bedoeld zijn geweest voor een vliegbasis.
 • In Nederland regelt opvangorganisatie COA 2000 plekken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur van Utrecht. Als er de komende week al vluchtelingen aankomen in Utrecht, wordt daarvoor opvang geregeld in hotels of via bijvoorbeeld kerken.

Verslaggever Mustafa Marghadi is inmiddels aangekomen in Lviv, Oekraïne. Bij de Poolse grensovergang zag hij dat de Oekraïense vluchtelingenstroom was verdampt en dat mannen werden tegengestuurd om te vechten tegen de Russen.

Verslaggever in Lviv: 'Mannen teruggestuurd om te vechten tegen de Russen'

Diplomatie

 • Oekraïne heeft ingestemd met nieuwe onderhandelingen met Rusland, meldt het private Oekraïense persbureau Unian op basis van delegatieleider David Arachamija van Oekraïne. De gesprekken zouden vanavond moeten plaatsvinden. Maandag was er een eerste ontmoeting tussen de landen, in buurland Belarus. De Oekraïense president Zelensky zei gisteren dat de besprekingen kunnen doorgaan als Rusland stopt met het bombarderen van Oekraïense steden.
 • Het Internationaal Gerechtshof houdt volgende week een openbare zitting over beschuldigingen van genocide in de Oekraïne-oorlog. President Zelensky had het hoogste hof van de VN vorige week gevraagd om zich uit te spreken.
 • Als de Russische minister Lavrov (Buitenlandse Zaken) aan het woord komt bij de VN-Mensenrechtenraad verlaat een groot deel van de diplomaten de zaal, uit woede over de Russische invasie. De toespraak van Lavrov was vooraf opgenomen.

Dit zijn beelden van dat moment:

Lavrov krijgt het woord en de zaal loopt (bijna helemaal) leeg

Sancties en steunmaatregelen

 • Zeven Russische banken worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem Swift, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Overboekingen en betalingen zijn met deze banken vanaf vandaag niet of nauwelijks meer mogelijk.
 • De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens over nieuwe sancties tegen Belarus, omdat het Rusland ondersteunt bij de invasie in Oekraïne. Dat meldt het Franse voorzitterschap van de EU op Twitter.
 • De Verenigde Staten leggen opnieuw sancties op aan Rusland en Belarus. Het Witte Huis zegt dat de Russische defensie-industrie hard geraakt zal worden en "nog jarenlang verzwakt zal zijn" door de sancties. Eerder vandaag sloot de Amerikaanse regering het luchtruim al voor toestellen uit Rusland.
 • Vliegtuigbouwer Boeing stopt tijdelijk met activiteiten in Rusland. Ook zal het bedrijf geen onderdelen meer leveren aan Russische luchtvaartmaatschappijen of technische ondersteuning bieden. De maatregel treft onder meer de grootste Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, die meer dan vijftig Boeings bezit.
 • De Zweedse H&M Group, een van de grootste modebedrijven ter wereld, staakt tijdelijk alle verkoopactiviteiten in Rusland. Het bedrijf zegt zeer bezorgd te zijn over de situatie in Oekraïne.
 • Pensioenfondsen ABP gaat en BpfBOUW gaan hun beleggingen in Russische bedrijven verkopen. Pensioenfonds ABP is het grootste Nederlandse pensioenfonds en heeft voor zo'n 520 miljoen euro aan beleggingen in het land.
 • Inwoners van Rusland mogen maximaal 10.000 dollar (zo'n 9000 euro) aan buitenlands geld bij zich hebben als ze het land verlaten, heeft president Poetin bepaald. De maatregel gaat per direct in. Door de economische sancties is de waarde van de roebel gekelderd.

We bespraken met defensiedeskundige Bob Deen, Oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael, de snel veranderende situatie in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl