NOS Nieuws

Aanvallen in meerdere steden in Oekraïne, autoriteiten hekelen burgerdoelen

Op sociale media worden beelden gedeeld van een raketaanvallen in het centrum van de Oost-Oekraïense stad Charkov, onder meer op het centrale plein in de stad, bij het gebouw waar het stadsbestuur zetelt. Direct erna verschenen beelden van de ravage op het plein. Volgens Oekraïne zijn er zes mensen gewond geraakt.

Beelden van een raketinslag op het plein in Charkov:

Raketaanval in centrum Charkov

Volgens lokaal bestuurder Oleg Synegoebov zijn er meerdere Russische raketten afgevuurd op het centrum van de op een na grootste stad van Oekraïne. Ook woonwijken waren doelwit, citeert persbureau Reuters Synegoebov.

Volgens de bestuurder, die de Russen beschuldigt van oorlogsmisdaden, zijn voor de aanval op Charkov kruisraketten en Grad-raketten gebruikt. Synegoebov zegt dat de verdediging van de stad wel standhoudt.

Tientallen doden gisteren

Gisteren vielen tientallen doden in Charkov door raketaanvallen van het Russische leger. Een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei toen dat er ook elf burgers om het leven waren gekomen. Bewoners van Charkov zeiden gisteren tegen Nieuwsuur dat raketten ook bewust op burgerdoelen worden afgevuurd.

"De afgelopen dagen vloog er soms per ongeluk een raket in een huis, vandaag was het duidelijk een bewust bombardement op de stad", aldus bewoner Alexander.

De burgemeester van de Oekraïense zuidelijke havenstad Marioepol zegt dat zijn stad continu onder vuur ligt. Ook hij zegt dat hierbij burgers zijn omgekomen. "Woonwijken worden al vijf dagen beschoten. Ze beschieten ons met artillerie, ze beschieten ons met Grads, ze raken ons vanuit de lucht", zei Vadym Bojtsjenko op de Oekraïense tv.

"Scholen en huizen zijn beschadigd. Er zijn veel gewonden. Er zijn vrouwen en kinderen gedood", citeert Reuters hem. Persbureau AFP meldt dat de stad zonder elektriciteit zit.

Onderzoek naar oorlogsmisdaden

Gisteren werd bekend dat het Internationaal Strafhof (ICC) een eigen onderzoek wil starten naar de beschuldigingen over oorlogsmisdaden. Er is een "redelijke basis" om aan te nemen dat er oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd in Oekraïne, zei hoofdaanklager Karim Khan gisteren.

Oekraïne is zelf geen lid van het ICC, maar heeft toestemming gegeven voor de onderzoeken. Ook de Oekraïense president Zelensky noemde de aanval op Charkov gisteren een duidelijke oorlogsmisdaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl