NOS Nieuws

Oekraïne: tientallen doden in Charkov na raketaanvallen

In de Oost-Oekraïense stad Charkov zijn tientallen doden gevallen als gevolg van raketaanvallen door het Russische leger. Dat zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de doden zijn elf burgers, zegt Oekraïne.

"Charkov is zojuist aangevallen met raketten. Tientallen doden en honderden gewonden", zegt de adviseur op Facebook. "De hele wereld moet dit zien. Dood aan de bezetters."

Beelden die via Twitter worden gedeeld tonen een straat in Charkov waarin mensen gewond of levenloos op het wegdek liggen, terwijl rookpluimen uit gebouwen opstijgen.

Dit zijn beelden uit Charkov:

Raketaanvallen op Oost-Oekraïense stad Charkov

VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zei eerder vandaag dat er sinds het uitbreken van de oorlog zeker 102 burgers zijn gedood, onder wie zeven kinderen. Ook zijn er zeker 304 gewonden gevallen. Dat was voordat Charkov onder vuur werd genomen.

De meeste burgers zijn volgens Bachelet omgekomen door raketaanvallen. "Maar de werkelijke cijfers zijn, vrees ik, aanzienlijk hoger."

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er 352 burgers zijn omgekomen, onder wie veertien kinderen. Het ministerie spreekt van 1700 gewonden, 116 van hen zijn minderjarig.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 500.000 mensen het land ontvlucht. Dat zegt Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Filippo Grandi. Daarmee is het aantal vluchtelingen sinds gisteravond met ongeveer 80.000 gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl