Iemand gebruikt telefoon in Rusland, ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Online platforms beperken in EU toegang tot Russische staatsmedia

Achter elkaar sluiten grote online platforms in de EU de toegang af tot Russische staatsmedia RT en Sputnik. Het begon gisteravond met Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Daar kwam vervolgens het Chinese TikTok bij en vanochtend meldde Google dat ook op YouTube de toegang binnen de EU wordt afgesloten.

De besluiten van Meta, Google en TikTok volgen op toenemende druk vanuit de EU om meer te doen tegen desinformatie over de oorlog in Oekraïne. Daarbij wordt vaak gewezen naar Russische staatsmedia, die consequent de zienswijze van president Poetin verspreiden. Deze media hebben miljoenen kijkers en volgers bij platforms zoals Facebook en YouTube.

Verschillende Europese regeringen en de EU hebben er bij de techgigant op aangedrongen dit te doen. Nick Clegg, toplobbyist bij Meta, legt uit dat de beslissing is genomen wegens "het uitzonderlijke karakter van de actuele situatie".

Ook socialemediaplatform TikTok gaat dus de toegang in de Europese Unie tot een aantal door de Russische staat gecontroleerde media, waaronder RT en Spoetnik, beperken. TikTok, een dochteronderneming van het Chinese bedrijf ByteDance, zei gisteren tegen The Wall Street Journal dat het bedrijf na gesprekken met de EU deze beslissing heeft genomen.

De vicepremier van Oekraïne noemt het besluit van Meta een manier om "Russische leugens te stoppen", en roept ook YouTube en Google op om de media geen platform meer te geven.

De Europese Commissie liet zondag al weten de toegang tot RT en Spoetnik af te willen sluiten. Zij "zullen hun leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen en verdeeldheid te zaaien in onze unie niet langer kunnen verspreiden", zei commissievoorzitter Von der Leyen toen.

Eerder was het voor Russische staatsmedia al niet meer mogelijk om op online platforms te adverteren of om via reclame geld te verdienen met hun content. Ook werden hun berichten gecheckt op feiten en werd benoemd dat het om staatsmedia ging. Verder werd het kijken van staatsmedia vanuit Oekraïne via de online platforms onmogelijk gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl