Nimir Abdel-Aziz
NOS Sport

Nederlandse volleyballers niet naar WK in Rusland: 'Kunnen daar niet spelen'

De Nederlandse volleyballers zullen niet deelnemen aan het WK volleybal, dat dit jaar in Rusland wordt gespeeld. Het toernooi staat op de planning voor 26 augustus tot en met 11 september.

"Wij vinden dat we als bond niet in de coulissen kunnen blijven staan met deze extreme situatie", aldus Peter Sprenger, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo), doelend op de inval van Rusland in Oekraïne.

"Wij zijn ook tot dit besluit gekomen omdat de internationale volleybalbond FIVB nog niet duidelijk uitsluitsel gaf. Het betekent dat wij in ieder geval ons morele standpunt innemen dat wij daar niet kunnen spelen", vervolgt Sprenger, die de FIVB met klem heeft gevraagd om het WK naar een ander land te verplaatsen.

Voorzitter volleybalbond Sprenger over WK: 'Kunnen niet in coulissen blijven staan'

De wereldvolleybalbond ziet voorlopig nog geen aanleiding om daar gehoor aan te geven. Wereldkampioen Polen, olympisch kampioen Frankrijk en Slovenië hebben ook al afgezegd voor het WK in Rusland.

WK vrouwen

Het WK voor vrouwen wordt dit jaar gespeeld in Nederland en Polen. Of het Russische team daarvan wordt uitgesloten is nog niet bekend. "Dat is een internationale vraag die je met elkaar moet beantwoorden. Daar willen we als Nevobo niet alleen over oordelen, dat willen we samen met sportkoepel NOC*NSF doen. Hoe meer je een eenheid bent in deze situatie, hoe krachtiger jouw signaal richting Rusland over wat er wel en niet kan."

"Er zijn op dit moment ook Russische sporters die zich uitspreken tegen de oorlog in Oekraïne. Om per definitie de sporter te veroordelen ten opzichte van de staat waar het over gaat, daar moeten we goed genuanceerd naar kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl