Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov (archief)
NOS NieuwsAangepast

Ministers Buitenlandse Zaken VS en Rusland ontmoeten elkaar volgende week

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zal zijn Russische ambtgenoot Lavrov volgende week ontmoeten om te praten over de crisis in Oekraïne. Dat gesprek vindt ergens in Europa plaats, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikanen stellen wel als voorwaarde voor de ontmoeting dat Rusland in de tussentijd Oekraïne niet binnenvalt.

Het Russische persbureau TASS citeert een woordvoerder van Blinken. "Als ze (Rusland) de komende dagen binnenvallen, zal duidelijk zijn dat ze diplomatie nooit serieus hebben genomen. We zullen blijven overleggen met onze bondgenoten en partners om aan te dringen op verdere afspraken met Rusland via de NAVO-Rusland Raad en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa."

Gisteren zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de VN-Veiligheidsraad dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat een Russische inval binnen enkele dagen mogelijk is. Volgens hem bereidt Rusland al maandenlang een grootscheepse aanval op Oekraïne voor. "Ik ben hier niet om een oorlog te beginnen, maar om oorlog te voorkomen", zei hij.

Blinken zei ook dat hij Lavrov een brief had gestuurd waarin hij hem uitnodigt voor een ontmoeting in Europa. Volgens TASS hebben de Russen daarop data eind volgende week voorgesteld, waar de Amerikanen mee akkoord zijn gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl