Gisteravond arriveerde een nieuwe lading militaire hulpmiddelen in Boryspil, nabij Kiev
NOS NieuwsAangepast

Belgen, Britten en Duitsers opgeroepen Oekraïne te verlaten, Kiev maant tot kalmte

Steeds meer landen roepen inwoners op om Oekraïne te verlaten. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vertrek aan als "aanwezigheid niet absoluut noodzakelijk" is. Ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland doen een soortgelijke oproep.

Britten die achterblijven in Oekraïne zullen niet worden geëvacueerd in het geval van een Russische invasie, benadrukt onderminister Heappey van Defensie. "Ze moeten niet verwachten dat er een militaire evacuatie komt, zoals afgelopen zomer in Afghanistan gebeurde." Ook Britse wapeninstructeurs die in het land zijn zullen dit weekend het land verlaten.

De Britse ambassadeur in Oekraïne blijft aan het werk in Kiev, twittert ze:

De VS vraagt al het niet-essentiële ambassadepersoneel het land te verlaten. De resterende diplomaten worden overgeplaatst naar Lviv, in het westen van het land.

Nederland houdt het vooralsnog bij het advies om het land te verlaten als iemand niet strikt noodzakelijk in Oekraïne hoeft te zijn. Voor de regio's Donetsk, Loegansk en de Krim en de grens met Rusland en Belarus geldt een rood reisadvies.

Ook medewerkers van de Russische ambassade in Kiev zouden zijn begonnen om het land te verlaten, meldt het Russische persbureau Ria Novosti. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat de ambassade open blijft.

'Blijf kalm'

De oproepen volgen op de bewering van de Amerikaanse topveiligheidsadviseur Jake Sullivan gisteravond dat een Russische inval binnen enkele dagen kan plaatsvinden. Uit "de nieuwste informatie van de inlichtingendiensten" zou blijken dat een invasie sneller kan gebeuren dan eerder werd verwacht. Sullivan leverde geen bewijs om zijn bewering te onderbouwen.

De Oekraïense regering heeft alle burgers opgeroepen kalm te blijven. In een verklaring schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de strijdkrachten "iedere aanval" zal afslaan. "Het is nu belangrijk om verenigd te zijn en geen paniek te zaaien."

Dag vol topoverleg

Vandaag vinden er opnieuw veel besprekingen plaats tussen Russische en westerse leiders. De Russische president Poetin zal met zijn Amerikaanse ambtgenoot Biden bellen, evenals met de Franse president Macron. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en VS zullen met elkaar bellen. Komende maandag zal de Duitse bondskanselier Scholz naar Oekraïne afreizen.

Volgens de Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft de Europese Unie een pakket met zware economische sancties voor Rusland klaar liggen. Dat zou zijn toegezegd aan Koeleba in een telefoongesprek, dat gisteravond laat plaatsvond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl