De Amerikaanse president Biden
NOS Nieuws

'VS heeft sancties klaarliggen in geval van Russische invasie'

De Verenigde Staten en bondgenoten hebben een pakket sancties klaarliggen dat van kracht wordt als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen. Er is een lijst met namen opgesteld van mensen die tot de Russische elite behoren en dicht bij president Poetin staan, meldt een hooggeplaatste overheidsbron aan persbureau Reuters.

Die kring rond Poetin zou met economische sancties geraakt moeten worden. "Zij spelen een rol in de besluitvorming van de regering en zijn op zijn minst medeplichtig aan het destabiliserende gedrag van het Kremlin", zegt de bron. Om welke mensen het gaat, wordt niet bekendgemaakt. Wel zijn er "genoeg namen om uit te putten" en hebben veel van hen economische banden met het Westen.

De sancties zouden onder meer inhouden dat Poetins vertrouwelingen geen gebruik meer kunnen maken van het internationale betalingssysteem Swift. Ook zouden zij en hun familieleden hun geld niet meer op westerse bankrekeningen kunnen zetten en zouden ze niet meer mogen studeren aan westerse universiteiten.

Troepenopbouw aan Oekraïense grens

Rusland heeft de afgelopen tijd zo'n 100.000 militairen, tanks, artillerie en raketten aan de grens met Oekraïne geplaatst. Poetin ontkent al weken dat hij zijn buurland wil binnenvallen. De Verenigde Staten en Rusland onderhandelen ook al weken om de situatie te de-escaleren, maar een concrete oplossing is daar niet uit voortgekomen.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en Rusland wil dat het Westen belooft dat de voormalige Sovjetrepubliek nooit zal toetreden tot het militaire bondgenootschap. Rusland ziet dat als een directe bedreiging van de eigen veiligheid.

Waarom Rusland de groeiende invloed van NAVO zo problematisch vindt, zie je in deze video:

Waarom Poetin niet wil dat de NAVO verder uitbreidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl