NOS NieuwsAangepast

Jack van Gelder meldt betrokkenheid bij twee incidenten NOS Sport

Jack van Gelder is betrokken bij twee incidenten die zijn gemeld bij de vertrouwenspersoon van NOS Sport. Dat zei de oud-presentator (tot medio 2015) van Studio Sport zelf in het tv-programma HLF8.

Gisteren werd bekend dat de hoofdredactie van NOS Sport op termijn vertrekt na een inventarisatie van meldingen over grensoverschrijdend gedrag op de redactie. Bijna honderd mensen hebben zich gemeld bij de externe vertrouwenspersonen. Die meldingen gaan over de afgelopen ruim twintig jaar en betreffen ook de werkcultuur.

Het eerste geval waar Van Gelder bij betrokken was, speelde zich volgens hem af in 2011 of 2012. Een jonge presentatrice van NOS Studio Sport belde de presentator terwijl Van Gelder in bad zat. Haar vraag was of Van Gelder haar mentor wilde zijn. "Toen zou ik de opmerking hebben gemaakt: nou, als je bij mij in bad komt zitten prima", zegt de presentator.

De oud-presentator zei dat de opmerking voor hem een grap was. "Maar het is blijkbaar heel hard aangekomen bij haar", zei Van Gelder. De presentator heeft contact gezocht via Twitter en haar gezegd het "buitengewoon vervelend" te vinden. Volgens Van Gelder heeft zij zijn excuses aanvaard.

Het tweede geval betreft het uitschelden van een vrouwelijke collega. "Ik had over een collega hoer gezegd, of andere bewoordingen. Zoals dat bij wijze van spreken wel vaker gezegd wordt, dat is een trut." Daarover zei de sportpresentator: "Hoer is misschien wat hard, oké. Maar dat is het."

Van Gelder was zich naar eigen zeggen tot op heden niet bewust van het feit dat zijn gedrag als grensoverschrijdend werd gezien. In een eerdere uitzending van HLF8, waarin de werksfeer bij NOS Sport werd besproken, zei hij dat hij nooit iets had gemerkt van ongewenst gedrag.

Journalisten van de Volkskrant benaderden Van Gelder voor een reactie op twee klachten die over hem waren binnengekomen bij de krant, zei de oud-presentator zelf bij HLF8. Journalisten van die krant werken aan een artikel over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Ze zouden met zo'n dertig betrokkenen hebben gesproken.

Ook recent nog voorvallen

NOS-directeur Gerard Timmer zegt dat hij "geraakt" is door de bevindingen van de vertrouwenspersonen en bood zijn excuses aan. Volgens Timmer gaan de meeste klachten bij NOS Sport over langer geleden, maar zijn er ook recenter nog voorvallen geweest.

In het inventarisatieverslag staan meldingen over pestgedrag, (seksuele) intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken.

Advertentie via Ster.nl