ANP
Grensoverschrijdend

Een oud-deelneemster van The Voice heeft aangifte gedaan tegen een regisseur van het programma, meldt het AD. De man herkent zich niet in de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan zijn adres, zei hij voorafgaand aan de BOOS-uitzending.

De regisseur zegt dat hij amicaal omging met kandidaten en ze bijvoorbeeld complimenten over hun uiterlijk gaf. "Dan zeg ik: 'jee, wat zie jij er prachtig uit'. Of 'wauw, draai je eens om'. Dat doe ik om ze zich goed te laten voelen. Ik heb daar nog nooit problemen mee gehad", zegt hij in de krant.

Ook gaf hij kandidaten weleens een knuffel, naar eigen zeggen bijvoorbeeld om ze te troosten. Op de vraag of dat niet te ver gaat voor een regisseur, zegt hij dat het op het moment zelf 'heel natuurlijk' gaat. "Maar nu, in 2022 zeg ik: ja, je hebt gelijk. Blijkbaar zijn er mensen die dit verkeerd opvatten."

Het interview werd gedaan voorafgaand aan de BOOS-uitzending van afgelopen donderdag. Het AD had al 'enkele belastende verklaringen' over de man binnen gekregen, maar wilde eerst meer onderzoek doen. Bij programmamaker Tim Hofman hadden vijftien vrouwen melding gemaakt van ongewenste handtastelijkheden en het maken van seksuele opmerkingen door de regisseur. Na afloop van de BOOS-uitzending wilde hij desgevraagd niet verder reageren, met het oog op het onderzoek.

Bandleider en coaches

Negentien vrouwen meldden zich met verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag van bandleider Jeroen Rietbergen. Die gaf in een verklaring toe "contact van seksuele aard" te hebben gehad met bij The Voice betrokken vrouwen. Ook over coach Marco Borsato kwamen meldingen binnen en tegen coach Ali B zijn twee aangiftes gedaan.

BOOS-presentator Tim Hofman zegt in zijn eerste reactie op Instagram na de uitzending over The Voice dat BOOS iets in beweging heeft gebracht in Nederland. "We zien bedrijven, universiteiten, verenigingen en andere instituten hun beleid aanpassen om een veiligere omgeving te creëren. We zijn er nog niet, maar het voelt als de eerste forse zucht van een nieuwe wind."

STER reclame