Een oud decor van The Voice of Holland
NOS NieuwsAangepast

RTL legt The Voice stil na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

RTL stopt voorlopig met het uitzenden van het talentenprogramma The Voice of Holland vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Dat staat in een verklaring van de televisiezender, in reactie op een brief van de redactie van BNNVARA-programma BOOS waarin de aantijgingen staan.

De beschuldigingen zijn aan het adres van onder anderen de bandleider, Jeroen Rietbergen. Hij heeft het wangedrag toegegeven en stapt per direct op, laat hij in een uitgebreide verklaring via zijn advocaat weten. Daarin biedt hij ook uitgebreid zijn excuses aan. Rietbergen is de partner van presentatrice Linda de Mol, zus van John de Mol, de bedenker van The Voice. Ook andere personen binnen het programma worden beschuldigd.

Er is aangifte gedaan tegen Ali B, een van de coaches van het programma. Dat bevestigt zijn advocaat. Het management van Ali B, Spec, schrijft in een verklaring op Instagram dat er "nog veel onduidelijk" is. "Maar één ding is wel duidelijk: Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen."

RTL Nederland noemt de aantijgingen in een persbericht "zeer ernstig en schokkend". Wat er precies is gebeurd bij de talentenjacht is onduidelijk. RTL beantwoordt op dit moment geen vragen over de aantijgingen.

Onafhankelijk onderzoek

Zeker is wel dat de zender de aantijgingen zo serieus neemt, dat die heeft besloten de uitzendingen van het nieuwe seizoen op te schorten. Gisteravond werd de tweede aflevering van het seizoen nog uitgezonden. Met producent ITV is afgesproken een onafhankelijk onderzoek naar de aantijgingen op te zetten.

In augustus deed Tim Hofman via Instagram een oproep aan mensen die aan talentenjachten hebben meegedaan en "daar dingen meegemaakt, gezien of gehoord hebben die niet door de beugel kunnen". De BOOS-redactie heeft toen al verhalen binnengekregen over ongepast gedrag.

Na die oproep volgden "tal van reacties van mensen die zeggen slachtoffer of getuige te zijn van machtsmisbruik en seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice", zegt BNNVARA. De BOOS-aflevering die over de aantijgingen gaat, komt aankomende donderdag online op het YouTubekanaal van het programma.

Dit is de oproep die Hofman in augustus vorig jaar deed:

De talentenjacht The Voice Of Holland bestaat sinds 2010, en is bedacht door mediamagnaat John de Mol. Bij het talentenprogramma zingen mensen voor een jury die met de rug naar ze toe zit. Als de juryleden enthousiast zijn, kunnen ze zich omdraaien en besluiten het talent in het verdere verloop van het programma te coachen.

Het succesvolle concept is in de loop der jaren overgenomen in meer dan honderd landen, waaronder in de VS en Groot-Brittannië.

De coaches van het nieuwe en dus opgeschorte seizoen zijn onder meer Ali B, Anouk, Waylon, Glennis Grace, en Maan en Typhoon. In eerdere seizoenen, tot en met 2015, was Marco Borsato een van de coaches.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel een aangifte tegen de zanger voor het onzedelijk betasten van de dochter van een voormalig medewerker van Borsato. De aangifte die deze week is gedaan, staat los van de zaak-Borsato, zegt het OM vandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl