Frans Timmermans
NOS Nieuws

Timmermans: 'Nederland moet over de brug komen voor miljarden uit coronaherstelfonds'

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

Er is nog 'een goed gesprek' nodig tussen de aankomende Nederlandse regering en de Europese Commissie vóór Nederland kan rekenen op 5,8 miljard euro uit het coronaherstelfonds. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans vanavond in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. In het Europese fonds zit ruim 750 miljard euro voor herstel van de economieën van de Europese lidstaten na de coronapandemie.

In het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord is het geld al ingeboekt voor de komende jaren. Maar Nederland heeft als enige van de 27 lidstaten van de Europese Unie nog geen plan naar Brussel gestuurd. Het nieuwe kabinet moet aangeven welke structurele economische hervormingen het wil doorvoeren.

Hypotheekrenteaftrek

De Europese Commissie doet ieder jaar aanbevelingen aan alle lidstaten voor die hervormingen. Een van de belangrijkste zaken waar Brussel al langer op aandringt is dat Nederland de hypotheekrenteaftrek verder beperkt. Maar dat woord komt in het vorige week gepresenteerde coalitieakkoord niet voor. Demissionair minister Hoekstra van Financiën liet de Tweede Kamer weten dat er niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek.

De vraag is of daarmee de bijna zes miljard voor Nederland in gevaar komt. Frans Timmermans: "We hebben alle lidstaten gezegd dat naast investeringen ook hervormingen nodig zijn. Nederland had het hoogste woord in de Europese Raad bij het eisen van hervormingen in andere landen. Ja, dan moet je ook zelf over de brug komen. Dat hoeft niet per se deze hervorming te zijn, maar de woningmarkt staat al heel lang op ons lijstje hervormingen die in Nederland nodig zijn."

Positief

Timmermans denkt dat Nederland en de Europese Commissie er uiteindelijk wel uit zullen komen. "Maar daar moet echt een goed gesprek over worden gevoerd. Ook over de hervormingen, zoals Nederland die ook van ons eist van andere landen", zegt de Eurocommissaris. Over de klimaatambities van het nieuwe kabinet is Timmermans positief. "Het is fijn dat Nederland nu ambitie toont."

Wat gaan we van die klimaatambities zien en wanneer? Politiek verslaggever Xander van der Wulp behandelde deze vraag na de presentatie van het coalitieakkoord:

Wat gaan we op korte termijn van de klimaatmaatregelen merken?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl