Migranten op de grens van Wit-Rusland en Polen
NOS Nieuws

Polen zet waterkanonnen in tegen migranten uit Wit-Rusland

Poolse militairen hebben op de grens met Wit-Rusland waterkanonnen ingezet tegen migranten die proberen via Wit-Rusland de overtocht naar de Europese Unie maken.

Volgens het Poolse ministerie van Defensie gooiden de migranten stenen naar Poolse grenswachten, waarop zij waterkanonnen inzetten om te voorkomen dat de migranten zouden oversteken.

Het is al weken onrustig op de grens tussen Polen en Wit-Rusland, en de situatie verslechtert. Duizenden migranten zitten er vast in de kou en onder erbarmelijke omstandigheden. De Poolse politie vreest een escalatie van de situatie.

Volgens EU-landen gebruikt de Wit-Russische president Loekasjenko de migranten als "hybride oorlogswapen", vanwege de sancties die zijn ingesteld tegen zijn regime. Gisteren besloot de EU Wit-Rusland extra sancties op te leggen wegens mensensmokkel.

Beelden van het gebruik van de waterkanonnen aan de grens met Wit-Rusland:

Poolse grenswacht zet waterkanonnen in tegen migranten

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei eerder vandaag dat hij heel bezorgd is over de manier waarop het regime van Loekasjenko "de kwetsbare migranten inzet tegen andere landen". In Brussel zei hij tegen de ministers van Defensie: "We steunen Polen."

Zeker acht migranten zijn overleden, meldt persbureau Reuters. Een van hen, Ahmed al-Hassan, een 19-jarige Syrische migrant die dood werd aangetroffen in een rivier, werd vandaag begraven. Zijn begrafenis werd gestreamd via een videolink voor achtergebleven familieleden in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl