NOS Nieuws

Gas duurder? Dit kan je allemaal doen om minder te verbruiken

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Het demissionaire kabinet gaat huishoudens via belastingmaatregelen compenseren voor de sterk stijgende gasprijs, werd gisteren bekend. Maar ook met die compensatie van rond de vierhonderd euro per huishouden kan je energierekening volgend jaar hoger uitvallen. Veel hangt ook af van je energiecontract.

Maar hoeveel gas je verbruikt en dus hoeveel je elke maand moet betalen, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Daarom hebben we allerlei tips voor een zo laag mogelijk gasverbruik op een rij gezet, die je weinig of geen geld kosten.

  • De meest voor de hand liggende tip: zet de kamertemperatuur op je thermostaat zo laag mogelijk. Staat die op 21 graden? Probeer een paar dagen 20,5. Daaraan gewend? Ga steeds een halve graad lager, tot het oncomfortabel wordt. "Verwarm vooral jezelf", zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. Dus trek een extra trui aan, wintersokken en thermisch ondergoed. "Of leg een dekentje over je benen of een elektrische deken op je bank of stoel." Dan is ook 18 of 19 graden misschien nog goed te doen. "En bewegen in huis, bijvoorbeeld schoonmaken, vermindert de gevoeligheid voor kou", zegt Jolt Oostra van Energiebank Rotterdam.
  • Verwarm je huis niet te lang. Overdag niemand thuis? Zet de verwarming op 15 graden, net zoals 's nachts. "Heb je vloerverwarming, zet die dan op 17 of 18 graden, anders duurt opwarmen te lang", zegt Nusselder van Milieu Centraal. Heb je een thermostaat die je per kwartier kan instellen? Probeer dan steeds een kwartiertje korter te verwarmen. Ga je rond 23.00 uur slapen? Verwarm dan tot 22.00 uur en kijk of het comfortabel is tot bedtijd. Probeer dan 21.45 uur, 21.30, enzovoort. Hoe beter geïsoleerd je huis, hoe langer het comfortabel blijft.
  • Heb je kamers die je weinig gebruikt? Draai de radiatorknop daar bijna dicht, op de vorstvrij-stand. Dan verwarm je niet voor niks. Heb je thermostaatknoppen op iedere radiator, zet daarop dan de temperatuur lager. Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen? Verwarm die dan ook niet, maar gebruik een extra deken, elektrische deken of kruik als je 't er te koud vindt.
  • Houd deuren van kamers dicht, zodat er geen warmte 'ontsnapt' van verwarmde naar onverwarmde kamers. "Kleine deurdrangertjes helpen om een deur (bijna) dicht te houden", zegt Oostra van de Energiebank. "Kleine kinderen en huisdieren kunnen dan nog makkelijk in en uitlopen en de warmte blijft in de kamer."
  • Verdiep je in de mogelijkheden van je cv-ketel. Bij veel cv-ketels kun je de temperatuur instellen van het water dat door de radiatoren gaat. Vaak staat dit standaard erg hoog afgesteld, op 80 graden. Maar hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe lager je dit kan zetten. Probeer 70 graden, 60 graden, enzovoorts. In goed geïsoleerde huizen kan 35 graden al genoeg zijn.
  • Werk je veel thuis, maar ben je ook welkom op kantoor? Dan kun je op kantoor gaan werken, zodat je je huis niet hoeft te verwarmen. Of dit echt geld scheelt, hangt ervan af of je een reiskostenvergoeding krijgt en of je een thuiswerkvergoeding krijgt. En bovendien kan het natuurlijk zijn dat je werkgever hierdoor extra kosten heeft.
  • Check de waterdruk van je cv. Vul water bij als dat nodig is en ontlucht radiatoren.
  • Niet helemaal gratis, maar het kan wel veel besparing opleveren: koop radiatorfolie voor op de muur achter een radiator. Die folie kaatst warmte terug, waardoor je minder warmte 'verspilt'. Een paar vierkante meter koop je voor ongeveer een tientje. "Folie kun je met magneetjes vaak ook op de achterkant van een radiator bevestigen", zegt Jolt Oostra van Energiebank. "Dat staat wellicht mooier."
  • Maak kieren in je huis dicht met schuimband of tochtstrips. "Maar sluit nooit alles potdicht af", zegt Oostra. "Ventileren hoort de hele dag door te gaan, vaak via mechanische afzuiging en roostertjes. Hou die zoveel mogelijk open." Het klinkt tegenstrijdig dat je deuren en ramen dicht moet houden maar wel moet ventileren. "Toch is minder CO2 en meer verse zuurstof in huis essentieel. Daardoor verlies je inderdaad wat warmte", zegt Pim Nusselder van Milieu Centraal. "Er zijn manieren om dit te beperken: zelfregelende roosters of een ventilatie-unit met warmteterugwinning."
  • Nog een tip die wat kost: koop radiatorventilatoren. Die bevestig je onder radiatoren. Ze blazen warme lucht omhoog, zodat je kamer sneller opwarmt. Radiatorventilatoren zijn er vanaf 50 euro.
  • Werk je thuis op een open zolder, kijk dan of je die toch kan afsluiten met een gordijn of deur.
  • Gebruik een app om via je slimme meter inzicht te krijgen in je energieverbruik. En pas daarop je gedrag of instellingen aan als dat kan.
  • Minder gas gebruiken door te stoken met hout? Dat is zeer inefficiënt: volgens Milieu Centraal verdwijnt 90 procent van de warmte van een open haard door de schoorsteen. Bij een houtkachel is dat 20 tot 40 procent. En je stoot allerlei schadelijke stoffen uit zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide.
  • We douchen gemiddeld vijf keer per week negen minuten lang. Douche minder en korter en zet het water minder warm, zolang het comfortabel is.
  • Heb je een sportschoolabonnement? Douche dan na het sporten in de sportschool in plaats van thuis. Dan stijgt natuurlijk wel de energierekening voor die ondernemer en de CO2-uitstoot verminder je er ook niet mee.
  • Ook de maximale temperatuur van warm water uit de kraan en douche kun je vaak instellen op je cv-ketel. Ook die staat meestal op 80 graden maar kan omlaag. Let op, verlaag het nooit tot onder de 60 graden! Dan kan de legionellabacterie overleven en die wil je niet in je kraanwater hebben.
  • Een cv-ketel heeft vaak een comfortstand en een ecostand. De comfortstand geeft sneller warm water. De ecostand verbruikt minder gas, vooral als je niet zo vaak warm water gebruikt. Je moet dan wel langer wachten tot het kraanwater warm wordt, een paar seconden tot een halve minuut. Je verbruikt dan dus wel meer water.
  • Niet gratis, maar ook niet duur: koop een waterbesparende douchekop. Die gebruikt minder water en dus hoeft er minder water verwarmd te worden. Dus je bespaart zowel water als energie.

Het overgrote deel van je gasverbruik gaat naar verwarming en warm water, zeggen Milieu Centraal en de Energiebank. Dus je kookgedrag aanpassen levert maar weinig winst op. Maar ga je echt voor zo min mogelijk gas, dan kun je nog het volgende doen:

  • Kook water in een elektrische waterkoker in plaats van een fluitketel of pan. "Die is efficiënter en je brengt zo ook minder vocht in huis", zegt Oostra van de Energiebank.
  • Gebruik niet meer kookvocht voor een gerecht dan nodig. "En gebruik een gaspit die past bij de grootte van de pan en gebruik deksels op de pannen", aldus Oostra.
  • Je kunt ook nog met het kiezen van je gerechten rekening houden met gasgebruik: korter bakken betekent minder gas verbruiken. Dus bijvoorbeeld geen suddervlees uren op het gas, maar een stukje vis dat 2 minuten per kant nodig heeft. Maar pas op: bak niet te kort, kip moet je bijvoorbeeld echt goed door en door bakken vanwege het risico op een salmonellabesmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl