AFP
NOS NieuwsAangepast

Wereld herdenkt 9/11: 'Terroristen verzwakten ons geloof in vrijheid niet'

Regeringsleiders, politici en vorsten wereldwijd herdenken de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, vandaag precies 20 jaar geleden. Daarbij benadrukken zij de veerkracht van de Verenigde Staten en de wereld.

"Hoewel de terroristen ons hebben belast met rouw en lijden, kunnen we twintig jaar later zeggen dat het ze niet is gelukt om ons geloof in vrijheid en democratie te verzwakken", schrijft de Britse premier Boris Johnson. Hij staat ook stil bij de 2977 slachtoffers die bij de aanslagen omkwamen.

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen heeft ook warme woorden over hoe mensen omgingen met het verdriet. "We herdenken degenen die hun levens hebben gelaten en degenen die alles riskeerden om hen te helpen. Zelfs in de donkerste, zwaarste tijden kan het beste van de menselijke natuur naar voren komen."

EU-buitenlandchef Josep Borrell spreekt over een "keerpunt in de geschiedenis". "Het veranderde de wereldwijde politieke agenda volledig. We zijn nu, net als toen, vastberaden om te vechten tegen terrorisme in alle vormen, en overal. De EU zal met de VS en alle partners blijven samenwerken om de wereld een veiligere plek te maken."

NOS op 3 maakte deze video over de invloed van 9/11 op de wereld:

De Britse koningin Elizabeth staat stil bij een bezoek dat ze in 2010 aan de herdenkingsplek in New York bracht. Ze sprak van een eerbetoon "aan de veerkracht en vastberadenheid van de gemeenschappen die samenkwamen om te herbouwen".

Biden roept op tot eenheid

De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt vandaag de drie plekken van de aanslagen. Hij begint in New York, waar terroristen twee gekaapte vliegtuigen tegen de Twin Towers vlogen.

Daarna gaat hij naar Shanksville in Pennsylvania waar United Airlines vlucht 93 neerstortte in een open veld nadat de passagiers zich hadden verzet tegen de kapers. Biden eindigt zijn dag in Arlington, waar terroristen een vliegtuig in het Pentagon vlogen.

In een videoboodschap die de president eerder opnam, riep hij op tot nationale eenheid. "Eenheid is wat maakt wie we zijn: Amerika op zijn best", zegt Biden. Wel bracht hij een nuance aan. "Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie."

Oud-president Barack Obama eert de doden en prijst onder meer de brandweerlieden die op die dag in actie kwamen. "Een ding dat duidelijk is geworden op 11 september - en dat daarna duidelijk is gebleven - is dat Amerika altijd een plek is geweest voor helden. Zij rennen in de richting van gevaar om het juiste te doen."

Rudy Giuliani was ten tijde van de aanslagen burgemeester van New York. "We werkten allemaal samen aan het herstel", reageert hij kort op Twitter op iemand die hem prijst dat hij "New York verenigde" na de aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl