NOS Voetbal

Van Gaal ziet dat Oranje systeem snel oppikt: 'Was vandaag na drie kwartier klaar'

Hoewel Louis van Gaal in zijn werk gehinderd werd door een coronabesmetting, kijkt de bondscoach vol tevredenheid terug op de week waarin hij het Nederlands elftal liet kennismaken met het systeem dat hij eind dit jaar voor ogen heeft tijdens het WK in Qatar.

"Ik heb eigenlijk alles kunnen doen, alleen van een grote afstand", blikt Van Gaal terug op de sessies van de afgelopen dagen. "Vandaag was het top, ik was na drie kwartier klaar."

Louis van Gaal legt het nieuwe systeem uit:

Van Gaal onthult systeem voor duel met Denen: 'Het wordt 1-3-4-1-2'

Van Gaal liet zijn assistent Danny Blind nu op de trainingen de Oranje-ploeg coachen en Henk Fraser de schaduwploeg. Zelf keek hij van afstand toe, nadat hij exact een week geleden de eerste corona-gerelateerde klachten had gekregen. Na een negatieve test op vrijdag hervat Van Gaal vanaf zaterdag zijn werk weer volledig, zonder beperkingen.

Tegen Denemarken mag hij zelf vanuit de dug-out de puntjes op de i zetten, wat betreft zijn nieuwe systeem.

Vorm doorslaggevend bij keuzes

"Het wordt 1-3-4-1-2", onthult Van Gaal, vanaf de keeper gerekend tot aan de voorhoede. "Maar dat kan tegen Duitsland weer veranderen. De invulling, daar gaan we het verder niet over hebben. Het hangt ook af van de vorm van de spelers wie ik opstel."

Achter de twee spitsen geeft Van Gaal tegen de Denen de voorkeur aan "een passer", waarmee hij de voorkeur lijkt te geven aan Steven Berghuis boven Georginio Wijnaldum voor de plek achter de twee spitsen.

Louis van Gaal over zijn stellingname tegen Qatar:

Van Gaal niet bang om naar Qatar te gaan: 'Neem aan dat daar vrijheid van meningsuiting is'

Door de verrassende uitschakeling van Italië kunnen goede resultaten in de komende twee oefenduels Oranje aan een plek in pot 1 helpen, wat voor een relatief wat gunstigere WK-loting kan zorgen op 1 april. Maar de komende twee tegenstanders zijn geen makkelijke.

Agressieve pot tegen de Duitsers

"We hebben gekozen voor weerstand", zegt Van Gaal. "We hadden ook Portugal in ons hoofd, maar dat moest nog in actie komen in de play-offs. En dan nog tegen Duitsland. Dat is altijd een agressieve wedstrijd, daar hou ik wel van."

Van Gaal nam afgelopen week nog stelling wat betreft de toewijzing van het WK aan Qatar, waarbij hij het "bullshit" noemde dat die was om de ontwikkeling van het voetbal daar te stimuleren. Van de toernooiorganisatie kreeg hij een snauw terug. "Maar er wordt niet op mijn opmerking ingegaan."

De bondscoach vreest niet voor verdere gevolgen, als hij Qatar bezoekt. "Ik neem aan dat er toch vrijheid van meningsuiting is. Nee, ik ben daar niet zo bang voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl