Pro Shots
NOS Voetbal

'De wissels van Koopmeiners en Gravenberch pakten helemaal verkeerd uit'

Het Nederlands elftal heeft plaatsing voor het WK in Qatar nog steeds in eigen hand. Komende dinsdag heeft de ploeg aan een gelijkspel tegen Noorwegen genoeg, maar de wijze waarop in Montenegro een 2-0 voorsprong uit handen werd gegeven was een pijnlijke ervaring voor Oranje.

De grote vraag is dan natuurlijk hoe het mogelijk is dat een vrijwel gewonnen wedstrijd en een WK-ticket in de laatste tien minuten werden verspeeld.

Aanvoerder Virgil van Dijk wees na afloop naar de positie van verdedigende middenvelder, die in zijn ogen niet goed bezet bleef. Op die plek begon Frenkie de Jong, maar in de slotfase stond daar Teun Koopmeiners.

"Koopmeiners viel verschrikkelijk in...", aldus Rafael van der Vaart. Ook Ryan Gravenberch maakte geen beste indruk als invaller. "De wissels pakten helemaal verkeerd uit."

"De volgende keer in zo'n situatie weten ze hoe het anders moet"

Van der Vaart krijgt bijval van Kees van Wonderen. De trainer van Go Ahead Eagles kent het huidige Oranje goed. Hij was ruim anderhalf jaar assistent-bondscoach onder Ronald Koeman. Eind 2019 stapte hij op bij Oranje, omdat hij als assistent zijn persoonlijke ambities als trainer niet kwijt kon.

"Koopmeiners en Gravenberch moeten het veld instappen met maar één opdracht: koste wat kost zorgen voor de organisatie", aldus Van Wonderen. Dat gebeurde niet en Oranje betaalde daar de prijs voor.

Een speler in de selectie van het Nederlands elftal wiens naam altijd wordt genoemd als het gaat om defensieve zekerheid op het middenveld, is Marten de Roon. De speler van Atalanta zat in Montenegro echter op de tribune.

Een vreemde beslissing, volgens Theo Janssen. Hij vindt dat De Roon komende dinsdag in de basis moet staan voor de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen.

"Ik zou niet te veel de boel overhoop gooien"

Van der Vaart ziet dat anders. "Ik had hem ook niet opgesteld", zegt hij stellig over het passeren van De Roon. Volgens hem had niemand kunnen voorspellen dat de spelers die bondscoach Louis van Gaal het veld instuurde de wedstrijd zo uit handen zouden geven.

"Ze hadden allemaal een heel slechte dag, maar het zijn topspelers en dat gaat ze niet twee keer in vier dagen tijd overkomen." Hij vindt dan ook niet dat Van Gaal zijn elftal moet omgooien. "Ik zou niet te veel veranderen."

Van Wonderen ziet ondanks de slechte wedstrijd in Montenegro geen reden voor paniek. "Wij moeten naar het WK en dat gaan ze ook halen, met een heel goede coach. En de volgende keer in zo'n situatie weten ze hoe het anders moet."

Kijk hieronder naar fragmenten over kriebels bij Van der Vaart, de gevolgen van de coronamaatregelen en de vaste rubrieken Eindsignaal (over Rinus Israël) en de Korte Corner:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl