Kelly van Zon wordt gehuldigd ANP
Paralympische Spelen

Op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag zijn dinsdagmiddag de Nederlandse paralympiërs gehuldigd. Daarna werden de sporters op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en prinses Margriet.

Demissionair minister-president Mark Rutte, demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en chef de mission Esther Vergeer spraken de sporters en coaches toe tijdens de huldiging. "Ieder lid van TeamNL, medaillewinnaar of niet, is een inspiratie voor Nederland. Namens heel Nederland, van harte gefeliciteerd met jullie prachtige prestaties. En dank voor twee weken prachtige sport", aldus Rutte.

Meer inclusiviteit

Vergeer riep in haar toespraak op voor meer inclusiviteit in de sport. "Wij geloven in een gecombineerde aanpak in topsportevenementen. Ik daag sportbonden en organisatoren van NK's en internationale toernooien uit om de paralympische sport onderdeel te maken van evenementen die in Nederland plaatsvinden."

Vergeer roept op tot meer inclusiviteit in sport: 'De bal ligt bij ons allemaal'

"Verder is het wat mij betreft ook de tijd rijp om de minimale dagelijkse uitzendtijd van dertig minuten, tijdens een Paralympische Spelen, op te schalen", aldus Vergeer. "Meer paralympische sport op tv. En niet alleen tijdens de Spelen, maar door het hele jaar", aldus Vergeer.

Lintjesregen en Officier Van Zon

In totaal sleepte de Nederlandse paralympische ploeg 59 medailles binnen in Tokio: 25 keer goud, 17 keer zilver en 17 keer brons. Nederland behaalde daarmee de vijfde plaats op de medaillespiegel.

Het leverde de sporters die in Tokio voor het eerst goud veroverden een koninklijke onderscheiding op. Onder meer zwemmer Rogier Dorsman (3x goud), atlete Marlène van Gansewinkel (2x goud) en de rolstoelbasketbalsters werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Paralympiërs gehuldigd in Den Haag, Van Zon benoemd tot Officier

Onder meer handbiker Jetze Plat (3x goud) en wielrenner Daniel Abraham Gebru kregen een bronzen beeld, genaamd Chapeau, omdat zij al eerder tot Ridder waren benoemd dankzij een gouden plak op eerdere Paralympische Spelen.

Tafeltennisster Kelly van Zon werd samen met handbiker Jennette Jansen nog extra in het zonnetje gezet. Beiden waren al Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, ze werden vanwege hun uitzonderlijke prestaties bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Zon won gouden medailles op de Spelen van Londen (2012) en Rio (2016) voltooide in Tokio een unieke trilogie door weer de eerste plek te veroveren. Voor Jansen waren het haar zevende Paralympische Spelen (in Seoel in 1988 was de atlete er al bij) en behaalde met goud bij de wegwedstrijd haar tiende paralympische medaille.

Later vandaag is er nog een huldiging in het Kurhaus in Scheveningen.

STER reclame