Terugblik Tokio: tenniskoppel verrast met goud, gouden plakken Rio overtroffen

In onze Terugblik praten we je helemaal bij over de prestaties van de paralympische ploeg in Tokio. Wie kwamen er in actie? En hoe staat Nederland ervoor op de medaillespiegel? We werpen ook alvast een blik op wat komen gaat.

Laten we maar meteen met de grootste verrassing in huis vallen: rolstoeltennissers Sam Schröder en Niels Vink wonnen in het dubbelspel van de quads verrassend van titelverdedigers Dylan Alcott en Heath Davidson.

Het debuterende tennisduo wist goed om te gaan met de sterke service van de Australiërs en liet zich niet van de wijs brengen. Schröder en Vink wonnen met 6-4, 6-3. Voor Schröder een goede opsteker voor morgen, dan staat hij in de finale van het enkelspel tegenover Alcott.

Sprong op de spiegel

Op de achtste dag van deze Paralympische Spelen heeft de Nederlandse equipe het aantal gouden medailles van Rio de Janeiro in 2016 overtroffen. Met al het verzamelde goud van vandaag (vijf) komt de ploeg op een totaal van negentien goud, tien zilver en tien brons. Nederland maakt daarmee een flinke sprong op de medaillespiegel.

De paralympische ploeg staat na dag acht vijfde, het gat met de topvier is te groot om nog te overbruggen deze Spelen.

Stand van de medaillespiegel na dag 8

In de vroege uurtjes voltooide Jetze Plat zijn trilogie. De heerser bij het handbiken behaalde in vier dagen tijd maar liefst drie gouden medailles; op de triatlon, in de tijdrit en bij de wegwedstrijd kwam Plat solo over de streep.

De jonge Mitch Valize volgde de voetsporen van zijn landgenoot, hij won vanochtend zijn tweede gouden medaille en is nu paralympisch kampioen in de tijdrit en bij de wegwedstrijd. Het podium kleurde Oranje, in dezelfde categorie won Tim de Vries het brons.

De meest ervaren paralympiër, Jennette Jansen (53), behaalde bij haar zevende deelname aan de Paralympische Spelen haar tiende medaille. Zij veroverde in de wegwedstrijd het goud. Na al dat fietsen was het de beurt aan de zwemploeg.

Jonkies Schröder en Vink verrasten vriend en vijand met dubbelspeltitel

Dat hoef je zwemmer Rogier Dorsman geen twee keer te zeggen. De jonge gouddelver veroverde zijn derde gouden medaille deze Spelen. Vandaag was hij de beste op de 100 meter schoolslag (SB11).

Zelf omschreef Dorsman de derde gouden plak als 'wel gehoopt, niet verwacht'. De 22-jarige zwemmer is pas drie jaar op internationaal niveau actief en nog niet klaar. Later deze week komt hij nog in actie op de 100 meter vlinderslag (S11).

Eerste medaille

Ook Bas Takken stond op het erepodium. Op de 400 meter vrije slag (S10) behaalde hij dankzij een snelle eindsprint de zilveren medaille. Zijn eerste medaille op de Paralympische Spelen. Takken komt morgen weer actie.

Thijs van Hofweegen, Liesette Bruinsma en Thomas van Wanrooij doken ook het water in. Van Hofweegen werd op de 100 meter vrije slag (S6) vijfde. Bruinsma (100 meter schoolslag SB11) eindigde als vierde net buiten het podium. Voor haar was het alweer haar vijfde afstand op deze Spelen, vrijdag komt ze nog in actie op de 100 meter vrije slag.

Met al die succesvolle dagen zou je je kunnen afvragen wat de dag van morgen nog brengt. Maar ook dan valt er weer genoeg eremetaal te verdienen voor de paralympische ploeg.

Tafeltennisster Kelly van Zon kan zich samen met Frederique van Hoof op gaan maken voor de finale in het landentoernooi. Zij wonnen vandaag van de Russinnen en moeten in de finale (in drie partijen) afrekenen met China.

Halve (en hele) finales

Het gouden quadkoppel van vandaag kan ook in het enkelspel nog medailles halen, zij het voor Vink slechts een bronzen. Hij neemt het in de troostfinale op tegen de Japanner Koji Sugeno. Schröder staat zoals gezegd in de finale tegenover de Australiër Alcott.

Diede de Groot, Aniek van Koot en Tom Egberink (die vandaag zijn kwartfinale won van de Spanjaard Daniel Caverzaschi met 6-4, 6-3) staan in de halve finales van het enkelspel bij het rolstoeltennis.

Voordat er eremetaal kan worden verdiend in het zwemmen en de atletiek moeten de atleten eerst de series overleven. Vannacht doen ze een poging de finales te halen.

• NOS
  • NOS
    Programma van morgen in Tokio

Als klap op de vuurpijl komen morgen de rolstoelbasketbalsters in actie in de halve finale van hun toernooi. Zij nemen het op tegen aartsrivaal Duitsland. Voor het eerst in de geschiedenis is het rolstoelbasketbal live te volgen op televisie.

Om 11.10 uur begint op NPO 1 de wedstrijd, het commentaar is van Cees van Rootselaar (coach van de paralympische basketbalmannen) en oud-international Marc van de Kuilen. Uiteraard is de wedstrijd, net als alle andere dagen van de Spelen, te volgen via de livestreams.