Plat en Valize wonnen beiden goud op de tijdrit bij het handbiken
NOS SportAangepast

Wekdienst Tokio: daverend fietssucces in Tokio met drie keer goud en meer

In Wekdienst Tokio blikken we iedere ochtend kort terug op de afgelopen paralympische nacht en vooruit naar het resterende dagprogramma van de Nederlandse paralympiërs.

De handbikers hebben deze zevende paralympische dag het bal geopend met twee gouden en een bronzen medaille. De wielrenners volgden later hun voorbeeld.

Jetze Plat en Mitch Valize wonnen allebei in hun categorie de tijdrit, Jennette Jansen voegde daar nog brons aan toe. Het is voor Plat de tweede van drie gedroomde gouden medailles. Morgen rijdt de handbiker de wegrace, waar hij hoopt zijn trilogie te vervullen.

Gouden ochtend

Na de handbikers reden ook de wielrenners hun tijdrit op de Fuji International Speedway in Tokio. Daniel Abraham Gebru reed (in de categorie C5) bij de tijdrit in Tokio naar het goud. De Nederlander kon het na afloop zelf bijna niet geloven dat hij weer het hoogste podium mocht betreden. In Rio (2016) reed Gebru in de wegwedstrijd ook al naar het goud, zij het met een beetje geluk.

Bij de klasse B stond favoriet Tristan Bangma, die op de baan het eerste paralympische goud in Tokio veroverde, met zijn piloot Patrick Bos door pech een paar keer stil. Het duo werd uiteindelijk zesde.

Vincent ter Schure (en piloot Timo Fransen) namen de rol van Bangma/Bos over maar kampten ook met pech. Een fietswissel bracht redding waardoor het duo alsnog de zilveren medaille veroverde. Een goede medailleoogst tot nu toe, maar de dag brengt nog meer.

Jetze Plat met zijn tweede gouden medaille

Zwemmer Marc Evers, de nestor van de paralympische zwemploeg, kan zijn titel verdedigen op de 200 meter wisselslag. In de series tikte hij als tweede aan en dus kan hij zich op gaan maken voor de finale. Die staat om 10.34 uur op het programma.

De succesvolle Chantalle Zijderveld maakt zich op voor haar vierde afstand deze Spelen. Na goud en twee keer zilver mag ze vanaf 12.07 uur een gooi doen naar een medaille op de 100 meter vlinderslag (S10).

Finales

Bij het atletiek wisten Marlene van Gansewinkel en Kimberly Alkemade in hun series met een respectievelijk eerste en tweede plek ook de finales te halen, om 12.52 uur strijden zij in de klasse T64 tegen elkaar om de medailles.

Een uur later, om 13.56 uur, verschijnt wheeler Nikita den Boer aan de start van de finale van de 1500 meter.

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Bij de teamsporten vordert het toernooi ook gestaag. Om 13.45 uur komen de rolstoelbasketbalsters in actie in de kwartfinale, daarin nemen ze het op tegen Japan.

De wedstrijd is te volgen via onze livestream en wordt vandaag voorzien van commentaar door Cees van Rootselaar (coach van de rolstoelbasketballers) en Marc van de Kuilen (oud-rolstoelbasketballer).

De Groot dendert door

Rolstoeltennisster Diede de Groot had weinig moeite met haar Japanse tegenstander in de kwartfinales van het enkelspel. Ze versloeg Momoko Ohtani met 6-3, 6-3. Ook Aniek van Koot won haar kwartfinale met iets meer moeite.

In de eerste set moest er een tiebreak aan te pas komen, die won ze. De tweede set gaf ze uit handen, maar Van Koot herpakte zich in de derde set en sleepte de winst eruit (7-6(7), 2-6, 6-2).

Verder komen Sam Schroder en Niels Vink nog in actie in het enkelspel van de quads, zij spelen vandaag op het Centre Court allebei in een andere halve finale. In het dubbelspel bij de mannen nemen Tom Egberink en Maikel Scheffers het in de halve finales op tegen het Franse duo Houdet/Peifer.

Via de vier livestreams is de zevende paralympische dag weer op de voet te volgen. Ga naar de collectie voor een overzicht van de livestreams en al het laatste nieuws.

Advertentie via Ster.nl