Medailleregen bij paralympische zwemploeg: Dorsman en Zijderveld veroveren goud

Bekijk hier de gouden zwemfinale op de 100 meter schoolslag van Zijderveld

Op de Paralympische Spelen in Tokio heeft Nederland binnen een uur vier medailles bij elkaar gezwommen. Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld zwommen naar het goud, Liesette Bruinsma en Lisa Kruger pakten zilver.

Dorsman en Zijderveld zwommen, op respectievelijk de 400 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag, overtuigend naar de eerste plek. Beide zwemmers zijn wereldrecordhouder op het onderdeel. Zijderveld scherpte haar tijd in de finale zelfs aan tot 1.10,99.

Tweestrijd Kruger en Zijderveld

In de finale streden Kruger en Zijderveld zij aan zij. De zwemsters kennen elkaar maar al te goed en strijden al sinds de junioren met elkaar én tegen elkaar. Ook op de Paralympische Spelen gaan ze ver terug. In Londen 2012 en Rio 2016 kwamen ze elkaar al tegen in finales.

Voor Zijderveld ligt de focus op 100 meter schoolslag. In Rio ging Kruger er op die afstand tot haar eigen verbazing met het goud vandoor, terwijl haar focus juist op de 200 meter wisselslag ligt. Vandaag nam Zijderveld revanche met goud op 'haar' onderdeel. Haar tweede medaille in Tokio na haar zilveren race van woensdag.

Bekijk hier de gouden zwemfinale op de 400 meter vrij van Dorsman

In de race van Dorsman bleven zijn concurrenten in de beginfase nog dichtbij, maar naarmate de wedstrijd vorderde werd zijn voorsprong groter. Bij het voorlaatste keerpunt keerde hij iets te vroeg, maar zijn voorsprong was dermate groot dat de zege hem niet meer kon ontgaan.

Meteen daarna kwam Bruinsma in actie. Zij trof met de Amerikaanse wereldrecordhoudster Anastasia Pagonis een geduchte concurrente die ongenaakbaar bleek. Pagonis nam vroeg afstand en scherpte haar record aan. Bruinsma finishte tien seconden later en pakte zilver.

Paralympische Spelen verre van over

Voor Bruinsma zijn de Spelen verre van over. De 'koningin' van Rio met vijf medailles komt ook in Tokio op vijf onderdelen in actie en heeft met de zilveren plak haar eerste medaille binnen. Ook Dorsman komt op vijf afstanden in actie en ook Zijderveld en Kruger zien we later terug.

Later op de dag was ook Tim van Duuren dicht bij een medaille. De 18-jarige zwemmer kwam op de 100 meter rugslag 0.07 tekort voor het brons. Thomas van Wanrooij zwom op de 100 meter naar de vijfde plek.