Een overstroomde straat in de Italiaanse stad Cesena
NOS Nieuws

Dodental overstromingen Italië naar acht, 'gevolgen van klimaatverandering'

Het dodental van de overstromingen in het noorden van Italië is opgelopen tot zeker acht. Meer dan tienduizend mensen zijn geëvacueerd. Een aantal mensen wordt nog vermist. Dat zeggen lokale autoriteiten in de regio Emilia-Romagna, een van de zwaarst getroffen gebieden.

Terwijl de reddingsacties voortduren, wijzen autoriteiten op de relatie tussen klimaatverandering en de overstromingen. De overheid heeft aangekondigd met een plan te komen in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering.

De minister van Civiele Bescherming en Maritiem Beleid Nello Musumeci liet vanmiddag in een persconferentie weten dat ongeveer 50.000 mensen zonder elektriciteit zitten. Volgens de minister wordt er hard gewerkt om het net te herstellen, maar kan dat nog niet overal gebeuren omdat op sommige plekken elektriciteitsmasten nog onder water staan.

Op sociale media gaan veel beelden rond van de gevolgen van de hevige regenval. Op deze video is te zien hoe heuvels bij de Tezzo di Sarsina gedeeltelijk instorten:

Eerder vandaag werden mensen in de zwaargetroffen stad Cesena opgeroepen naar hogergelegen verdiepingen te gaan als ze vastzaten in hun huis. Mensen werden met helikopters van de daken gehaald. Een burgemeester van een nabijgelegen stad zei vanmiddag dat ook dat niet meer veilig is.

"Wat er vandaag is gebeurd in Emilia-Romagna, is al gebeurd in Ischia en kan elk moment gebeuren in elke andere regio in het land", zei Musumeci. Volgens de minister laten recente rampen die aan het weer zijn gerelateerd, zoals de aardverschuiving in Ischia afgelopen najaar, zien dat er een nieuwe aanpak nodig is om de samenleving aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Op de kaart hieronder is te zien welke gebieden kampen met de overstromingen:

In Zuid-Europa vormt de droogte in sommige landen, waaronder Italië, een steeds grotere bedreiging. Als de grond heel erg uitgedroogd is, wordt water minder snel en slechter opgenomen. Bij plotselinge hevige regenval kan de grond het water niet op tijd opnemen, waardoor er grote overstromingen kunnen ontstaan.

'Tropicalisatie'

In de komende acht maanden tot een jaar moet er een nieuw nationaal plan komen om beter voorbereid te zijn op hevige regenval na droge periodes. "Niets blijft hetzelfde als voorheen", waarschuwde Musumeci, waarna hij zei dat de "tropicalisatie", het tropischer worden van het klimaat op een plek, nu naar Italië gekomen is.

Het plan gaat onder andere om een nieuw wateropvangsysteem dat veel sneller meer water kan opnemen. Volgens de minister kon het huidige systeem 1000 millimeter opvangen in een jaar. Het nieuwe systeem zou 500 millimeter moeten kunnen afvoeren in 48 uur. Op sommige plekken viel er de afgelopen dagen in 36 uur tijd 500 millimeter regen.

Noord-Italië getroffen door zware overstromingen: 'Een kritieke situatie'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl