1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Biden: 'Het was of nu vertrekken uit Afghanistan of escalatie'

De evacuatie van Amerikanen uit Afghanistan is "buitengewoon succesvol" verlopen. Dat heeft president Biden gezegd in een toespraak op de Amerikaanse tv. Zo'n 98 procent van de Amerikanen die Afghanistan wilden verlaten, is veilig naar de VS gebracht. Biden had het aanvankelijk over 90 procent, maar het Witte Huis corrigeerde dat percentage later.

Gisteren vertrokken de laatste Amerikaanse militairen uit Afghanistan, na twintig jaar aanwezigheid. De officiële deadline voor het vertrek was vandaag. "Het was een keus tussen vertrekken of de situatie laten escaleren", zei Biden.

Er zijn volgens Biden 100 tot 200 Amerikanen achtergebleven in Afghanistan. "We blijven ons inzetten om mensen die gevaar lopen uit het land weg te halen, voor hen geldt geen deadline", zei Biden. "We zijn daar nog niet klaar. En we zullen de Taliban houden aan hun belofte om iedereen te laten vertrekken die dat wil. We geloven ze niet op hun woord, we beoordelen ze op hun daden."

'Later vertrek is provocatie'

Biden stond ook stil bij de dertien Amerikaanse militairen die vorige week om het leven kwamen bij de IS-aanslag op de luchthaven van Kabul. "Deze dertien helden hebben hun leven gegeven. We zullen ze nooit vergeten."

President Biden had eerder laten doorschemeren dat een later vertrek dan 31 augustus misschien noodzakelijk was, maar daarvan kwam hij terug. De Taliban lieten al meteen weten dat een vertrek na de deadline zou worden gezien als een provocatie.

Zo namen de Taliban het vliegveld over van de VS:

Zo namen de Taliban het vliegveld over van de VS

Biden zei gisteren dat het vertrek een unaniem besluit was van de hoogste Amerikaanse militairen. "Het was volgens hen de beste manier om de levens van onze militairen te beschermen en tegelijk perspectief te bieden aan Amerikanen die Afghanistan nog willen verlaten in de komende weken en maanden."

De Taliban hebben het nu voor het zeggen in het grootste deel van Afghanistan. Alleen in de Panjshir-vallei wordt nog hevig verzet geboden tegen de extremistische groep. Verzetsstrijders slagen er vooralsnog in om de Taliban op afstand te houden; er is maar één echte toegangsweg naar de vallei en die wordt door zwaarbewapende verzetsstrijders bewaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl