NOS NieuwsAangepast

Minister Bijleveld: de afgelopen dagen nog zo'n dertig tolken opgehaald

Van de 67 tolken die nog op Nederlandse lijsten stonden om uit Afghanistan te worden geëvacueerd, is de afgelopen dagen ongeveer de helft met hun gezinnen naar Nederland gehaald. Dat heeft minister Bijleveld gezegd op vragen van journalisten. Volgens de demissionaire minister van Defensie hoeft dat niet te betekenen dat de andere helft nog in Afghanistan zit. "Een aantal is wellicht nog elders", voegde ze eraan toe.

Bijleveld zei dat met een deel van de achtergebleven tolken contact is, maar dat ze daar om veiligheidsredenen niets over kan zeggen.

Bijleveld onderstreepte dat er tot 15 augustus al 111 tolken naar Nederland waren gehaald. Met hun gezinnen zijn dat zo'n 500 mensen. De Tweede Kamer heeft er verschillende keren op aangedrongen de tolken zo snel mogelijk te evacueren.

Nederland stopte gisteren op dringend advies van de VS met evacuaties. Bijlevelds collega Kaag zei vanochtend nog eens dat ze niet weet hoeveel mensen in Afghanistan zijn achtergebleven die in aanmerking kwamen om naar Nederland te worden gebracht. "Het is een makkelijke vraag, maar het antwoord is lastig. We hebben lijsten, maar ik kan niet één getal noemen."

Overleg met Duitsers, Britten en Fransen

Kaag wees erop dat het behalve om Nederlanders en tolken ook om andere groepen gaat, bijvoorbeeld om Afghanen die op een andere manier voor Nederland hebben gewerkt. Volgens Kaag en Bijleveld wordt geprobeerd om de betrokkenen in de toekomst alsnog naar Nederland te halen. Het kabinet trekt daarin samen op met de Duitsers, Britten en Fransen. "We zijn in afwachting wie het vliegveld beveiligt, en of er weer vluchten mogen landen", zei Kaag.

Beide ministers reageerden geschokt op de aanslagen in Kabul gisteren. Kaag sprak van "een trieste dag en een heel slecht teken". Bijleveld noemde de situatie dramatisch.

De ministers wezen erop dat bij de aanslagen van gisteren niet alleen burgers zijn omgekomen, maar ook Amerikaanse militairen. Volgens Kaag en Bijleveld is een eerbetoon aan de Amerikanen op zijn plaats. "Zij hebben in de vuurlinie gestaan om alle evacuaties mogelijk te maken, ook van Nederland", zei Kaag. Volgens haar zijn bij de aanslagen waarschijnlijk geen Nederlanders gedood, maar ze kan het vanwege de chaos niet uitsluiten.

Evaluatie van de evacuaties

Op de vraag of het kabinet niet eerder met de evacuaties had moeten beginnen, antwoordde Kaag dat er nog een goede evaluatie moet komen en dat Nederland in verhouding tot andere Europese landen "een mooie inzet" heeft gepleegd. "Maar het is nooit genoeg als je kijkt naar de aantallen, de snelle verslechtering ter plekke en de bijna onmogelijke deadline waar we tegen moesten vechten."

Bijleveld zei dat de internationale gemeenschap overvallen is door de snelheid van de ontwikkelingen. Volgens haar is het kabinet op tijd gestart met het naar Nederland halen van tolken. Bijleveld voegde eraan toe ook de Afghanen zelf zijn overvallen. Ze wees erop dat er ook Afghaanse Nederlanders zijn die onlangs in Afghanistan op familiebezoek zijn gegaan.

Het kabinet bekijkt verder hoe het Afghanistan kan bijstaan met humanitaire hulp. "Als steun stopt, heeft dat enorme gevolgen voor Afghanistan en ook voor de rest van de regio", zei Kaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl