NOS NieuwsAangepast

Ook Tarin Kowt, ooit zetel van Kamp Holland, op het punt van inname door Taliban

Ook Tarin Kowt, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Uruzgan, staat op het punt veroverd te worden door de oprukkende Talibanmilities. In de stad woeden gevechten tussen de extremisten en het regeringsleger bij het hoofdkwartier van politie en de zetel van de gouverneur. Ook het voormalige Kamp Holland, nu de basis van de nationale veiligheidstroepen, ligt onder vuur.

Er gingen al dagenlang geruchten over de dreigende inname van de stad, zegt correspondent Aletta André. Veel inwoners hebben de komst van de Taliban niet afgewacht en zijn de afgelopen dagen naar elders vertrokken.

Kamp Holland was tussen 2006 en 2010 de thuisbasis van de Nederlandse militairen die deelnamen aan de Uruzganmissie. Nederlandse militairen werden op verzoek van de NAVO ingezet in Uruzgan om de vrede te bewaren en - na jaren van oorlog - de wederopbouw te ondersteunen. De circa 1400 militairen werden ondergebracht in Tarin Kowt en Deh Rawood.

Op sociale media worden beelden gedeeld van gevechten in Tarin Kowt:

In minder dan een week tijd hebben de Taliban tien provinciehoofdsteden veroverd. Tarin Kowt lijkt de elfde te worden. In de afgelopen uren is ook Ghazni, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, gevallen. Afghaanse bestuurders erkennen dat de stad, op zo'n 130 kilometer ten zuidwesten van Kabul gelegen, door de Taliban is ingenomen.

Bij nog een aantal strategische steden wordt gevochten. De regeringstroepen krijgen luchtsteun van Amerikaanse bommenwerpers, maar kunnen de opmars van de Taliban niet stoppen.

Weinig troepenversterking

De militairen geven zich snel over, zegt correspondent André, maar ze krijgen ook weinig versterking van andere regeringstroepen. Het merendeel wordt volop ingezet om belangrijke steden als Herat, Lashkar Gah en natuurlijk de hoofdstad Kabul te verdedigen.

De jihadistische strijders begonnen direct na de eerste terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen uit het land gebied te veroveren. Aanvankelijk gebeurde dat vooral op het platteland, maar nu vallen de steden een voor een in handen van de Taliban.

Tarin Kowt, dat slechts 10.000 inwoners telt, werd zes jaar na het vertrek van de Nederlanders ook al ingenomen door de Taliban. Maar troepen van het Afghaanse leger wisten met hulp van Amerikaanse F-16's hen toen weer snel uit de stad te verjagen.

Nederlandse militairen in Tarin Kowt in januari 2010

In de jaren 2006-2010 heeft Nederland een aantal wederopbouwprojecten in Uruzgan gerealiseerd. Zo is er een 40 kilometer lange weg aangelegd tussen de hoofdstad en Chora, werd de luchthaven verbeterd en zijn er scholen en ziekenhuizen gebouwd.

Nederlandse militairen patrouilleerden in het gebied en gingen geregeld de strijd aan met de Taliban. In totaal kwamen 25 militairen om tijdens de Uruzganmissie.

Tarin Kowt en voormalig Kamp Holland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl