Aan de bruine aanslag op de gebouwen in Schuld (Duitsland) is goed te zien hoe hoog het water heeft gestaan
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden in Duitsland door watersnood, ook in België doden

In het westen van Duitsland en het oosten van België zijn bijna veertig doden gevallen de door overvloedige regenval van de afgelopen dagen. In Duitsland worden bovendien nog tientallen mensen vermist.

In delen van Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland is de schade groot. In de omgeving van Ahrweiler in de Eifel zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen, meldt de politie van Koblenz. Eerst stond het dodental daar nog op vijf.

In het rampgebied zijn vijftig tot zeventig mensen als vermist opgegeven. Verschillende dorpen zijn door het hoogwater van de buitenwereld afgesloten. Ook het communicatienetwerk ligt grotendeels plat. Meer dan honderd huizen zijn door het water verwoest.

Beelden van de ravage in Duitsland:

Bij de wateroverlast in Noordrijn-Westfalen zijn tot nu toe vijftien doden gevallen. In Euskirchen zijn acht mensen om het leven gekomen, meldt de gemeente op Facebook. Onder welke omstandigheden de slachtoffers zijn overleden, is niet bekendgemaakt.

Gisteren kwamen al twee brandweermensen van 46 en 52 om het leven. Een werd meegenomen door de kolkende rivier en verdronk, de ander is tijdens een inzet in elkaar gezakt.

In Keulen verdronken twee mensen in hun kelder. Het gaat om een 72-jarige vrouw en een man van 54. De andere doden vielen in Solingen, Kamen en Rheinbach.

De schade aan de infrastructuur, huizen en auto's is groot in het gebied. 200.000 huishoudens zitten zonder stroom.

Volle stuwmeren

In Wuppertal ging afgelopen nacht het luchtalarm af en werden mensen opgeroepen hun huis te verlaten of naar een hogere verdieping te gaan. Een stuwmeer zit overvol, waardoor er een vloedgolf kon ontstaan. Dat gevaar is nog niet geweken.

Een stuwmeer bij Hückeswagen, niet ver van Wuppertal, loopt al over. Meer dan duizend mensen zijn geëvacueerd.

Ook de nabijgelegen stad Hagen is zwaar getroffen. Volgens de autoriteiten is er sprake van een waterstand die eens in de 25 jaar voorkomt. Mensen die bij rivieren en beken wonen, zijn opgedragen om hoger gelegen gebied op te zoeken.

Doden in België

Ook in het oosten en zuiden van België zijn de problemen groot. Daar zijn vooralsnog zes lichamen geborgen.

In Verviers zijn vier lichamen gevonden, meldt het parket in de stad. In Eupen is een twintiger verdronken, volgens een plaatselijke krant nadat hij met een zwemband in het snelstromende water was gesprongen. En in Aywaille kwam een 50-jarige man om het leven: hij verdronk in zijn kelder.

In Pepinster zijn ongeveer tien huizen ingestort. Volgens de burgemeester was de stroming van de Vesder zo krachtig dat die de woningen verwoestte. Er zijn geen berichten van slachtoffers.

Beelden uit het rampgebied in België:

  • AFP
    Inwoners van Luik in België worden uit hun ondergelopen huizen gehaald
  • Belga
  • Belga

Zo'n dertig kleuters hebben in Theux de nacht doorgebracht in een sporthal. Ze waren daar gisteren naartoe gegaan voor sportactiviteiten en konden door het stijgende water niet meer weg. Het was te gevaarlijk om de kleuters met bootjes te evacueren.

Vanwege de wateroverlast is het treinverkeer in Zuidoost-België stilgelegd, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Vanochtend raakte een trein uit de rails bij Jemelle. De trein was leeg en de machinist is volgens de VRT ongedeerd gebleven.

Ook in Luxemburg is het treinverkeer op verschillende trajecten stilgelegd omdat het spoor onder water is gelopen. Op veel plaatsen is er sprake van hoogwater, maar er zijn nog geen berichten over slachtoffers of vermisten.

De brandweer zegt de hele nacht bezig te zijn geweest en roept mensen op om het gevaar niet op te zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl