Kamil E. (links) en Delano G. (rechts) NOS
Aanslag De Vries

De twee verdachten die zijn aangehouden in verband met de aanslag op Peter R. de Vries worden vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Amsterdam. Onduidelijk is nog hoe laat. De rechter-commissaris zal hun voorarrest vrijwel zeker met twee weken verlengen. Ook mogen ze naar alle waarschijnlijkheid nog geen contact met de buitenwereld hebben, behalve met hun advocaat.

De verdachten zijn de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik en de 21-jarige Rotterdammer Delano G. De politie ziet G. als de vermoedelijke schutter. Hij kwam als tiener meerdere malen in aanraking met de politie en werd als 17-jarige tot tien maanden jeugddetentie veroordeeld.

Link met Taghi

De Telegraaf linkt G. aan een verdachte in de strafzaak 26Koper, een onderzoek naar een groep die weer in verband wordt gebracht met Ridouan Taghi. De krant meldt dat Delano G. een neef is van Jaouad W., de hoofdverdachte in die zaak.

Jaoud 'Joey' W. werd in 2015 opgepakt in het onderzoek naar de vondst van een enorm wapenarsenaal in Nieuwegein en het voorbereiden van liquidaties. Taghi was toen nog niet in beeld. W. werd in hoger beroep veroordeeld tot 13 jaar cel en zit nog vast.

Het motief voor de aanslag op De Vries is nog onduidelijk. Bronnen rond het onderzoek zeggen tegen de NOS dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar een verband met het proces tegen de groep rond Taghi.

De auto van de verdachten werd op de afrit Leidschendam-Zuid van de A4 klemgereden ANP

Kamil E. zou de vluchtauto hebben bestuurd die dinsdagavond na de aanslag door de politie werd klemgereden op de A4 bij Leidschendam. Hij komt oorspronkelijk uit Polen. Daar staat hij bekend als een veelpleger, melden Poolse media. Hij zou daar veroordeeld zijn voor diefstal en berovingen en er zou een arrestatiebevel voor hem liggen.

Ook in Nederland kwam hij in aanraking met de politie. Vorige week werd hij opgepakt vanwege bedreiging, mogelijk met een vuurwapen. Een wapen werd echter niet gevonden en na een nacht in de cel kwam hij weer op vrije voeten; dat was vier dagen voor de aanslag op De Vries.

Levensgevaar niet geweken

De Vries werd dinsdagavond in Amsterdam neergeschoten na deelname aan een uitzending van RTL Boulevard. Hij ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Burgemeester Halsema zei diezelfde avond dat hij "vecht voor zijn leven".

Zijn familie liet gisteravond aan RTL Boulevard weten dat zijn gezondheidstoestand ongewijzigd is. Ook zeiden ze dat het nog enige tijd zal duren voordat er meer duidelijkheid komt. De familie is dankbaar voor de goede zorg die De Vries krijgt.

Zoon Royce de Vries liet woensdag op Twitter weten dat de steunbetuigingen die uit heel Nederland komen "enorm veel steun bieden".

De Westerkerk in Amsterdam stelt zich vandaag open voor mensen die na de aanslag op De Vries een moment van stilte of bezinning zoeken of een kaars willen opsteken. Dat kan vanmiddag tussen 15.00 tot 16.30 uur.

Op de website van de kerk staat dat cantor-organist Evan Bogerd morgen om 13.00 uur een lunchconcert geeft waarin hij de verbijstering over de gebeurtenissen van afgelopen dinsdagavond zal verbeelden.

STER reclame