Beveiliging bij de studio van RTL Boulevard in het centrum van Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

RTL-directeur Van der Vorst: Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven

Peter R. de Vries vecht nog steeds voor zijn leven. Dat zei RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst in de uitzending van RTL Boulevard, die vanavond in het teken stond van de aanslag op de misdaadverslaggever. "Om dat hardop uit te spreken, dat is nog steeds ongelofelijk", zei Van der Vorst. "We bidden met zijn allen voor een wonder."

"Dit is een bijzondere uitzending, vanavond zal ook een moeilijke uitzending worden", zei presentatrice Marieke Elsinga aan het begin. Gisteren stond ze nog samen met De Vries in de studio van het programma, waar De Vries vaak te gast is.

"Wij stonden hier gisteravond na afloop nog wat na te kletsen", zei medepresentator Luuk Ikink. "Peter is iemand die snel weggaat. Die is de deur uitgegaan en naar de parkeergarage gelopen. Achter hem liepen nog wat collega's."

Ontredderde collega's

Op een gegeven moment kwam een medewerker van het programma de studio binnengestormd, zei Ikink. "En die schreeuwt hard: Peter is neergeschoten. Enorme paniek bij ons. Mensen gingen rennen, wilden bellen. We wisten gewoon even niet wat we moesten doen. Een minuut lang. We zijn toen met een aantal collega's die kant op gelopen, om te kijken of we iets konden doen, weten wij veel."

Het ging allemaal heel snel. "De politie was er al, er zijn ook een aantal totaal ontredderde collega's die daar heel mooi zijn opgevangen door de buurtbewoners. Die zaten er nog steeds helemaal doorheen. Wij zijn teruggelopen, je kunt ook niets doen. Je wilt heel graag iets doen, maar dat gaat niet."

De makers van het programma zijn samen in de studio bij het Leidseplein gebleven. "Je bent verslagen en die verslagenheid is er denk ik op ontzettend veel redacties. Want Peter kwam nog wel eens op tv. En ik voel aan alle reacties die je krijgt, dat de verslagenheid er overal is", zei Ikink.

Zo stonden de presentatoren stil bij de aanslag op Peter R. de Vries tijdens de uitzending:

Presentatoren RTL Boulevard staan stil bij aanslag op Peter R. de Vries

Programmadirecteur Van der Vorst omschrijft het horen van het nieuws als "een stomp in je maag". Hij stapte na het horen van het nieuws direct in de auto. "Dit is het nachtmerriescenario dat je nooit wil meemaken. Wij zijn de hele avond in de studio gebleven, in afwachting van nieuws over de toestand van Peter. Maar ook om met elkaar contact te hebben, verbinding maken. Peter is voor ons allemaal hier een hele dierbare collega. Het is een hele lieve, warme, grappige man. Zeer betrokken bij alles wat er in iemands leven gebeurt."

Ook een verslaggever van RTL Boulevard, die het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgt, is emotioneel onder de aanslag:

Boulevard-verslaggever emotioneel bij koning: 'Neem je tijd'

Ook op professioneel gebied is sprake van een enorme klap, zei Van der Vorst, die zelf eerder RTL Boulevard presenteerde. "Peter is een van de allerbeste journalisten van Nederland. Vastberaden, heldhaftig, doortastend, de onderste steen moet boven. Hij staat voor het vrije woord, voor onafhankelijke journalistiek. Hij is degene die dat ook hier in Boulevard heeft uitgedragen."

Ook Albert Verlinde, die jarenlang aan tafel zat bij RTL Boulevard, sprak in de uitzending vol lof over hem. "Ik ben vandaag heel erg emotioneel om Peter, om jullie, en om het team. Er zijn ook mensen van dit team die gezegd hebben: hij mag er niet alleen liggen. Die uit de studio daarnaartoe zijn gegaan. En dat heeft mij zo ongelofelijk geraakt. Dat is liefde, dat is respect en dat is familie."

Advertentie via Ster.nl