liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Cavendish wint sprint van peloton, op ruim een kwartier van winnaar Politt

  • De twaalfde etappe voerde over 159,4 km van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes
  • Nils Politt is de sterkste van een kopgroep van dertien en wint
  • Geen wijzigingen in de top van het klassement
  • Peter Sagan ging vanwege een knieblessure niet van start
  • Kijk om 21.30 uur op NPO 1 naar De Avondetappe
liveblog gesloten

A demain!

Tot morgen in de dertiende etappe!

Maar vergeet niet om 21.30 uur te kijken naar De Avondetappe op NPO 1 en deze livestream.

Dione de Graaff heeft haar tafel in Den Haag neergezet en ontvangt daar olympisch surfer Kyran Badloe, voormalig profschaatser Michel Mulder en voormalig profwielrenner Michael Boogerd. Herman van der Zandt gaat op bezoek bij Wilco Kelderman. Kijken dus!

De dag van morgen

De dertiende etappe van morgen voert over 220 kilometer van Nîmes naar Carcassonne. Het lijkt een etappe voor avonturiers te kunnen worden, maar ook een massasprint is mogelijk. Want behoudens één klimmetje van de vierde categorie zijn er onderweg weinig grote obstakels te verwachten.

De start is om 12.05 uur, de uitzending begint om 13.20 uur en de finish wordt rond 17.30 uur verwacht.

Het profiel van de dertiende etappe van de Tour de France

Schelling na winst ploeggenoot Politt: 'Hij maakt het verschrikkelijk mooi af'

De reactie van Ide Schelling na de twaalfde etappe van de Tour de France, die gewonnen werd door zijn ploeggenoot Nils Politt.

Schelling na winst ploeggenoot Politt: 'Hij maakt het verschrikkelijk mooi af'

Politt: 'Wielrennen is mijn passie, ritzege in de Tour een droom'

Nils Politt won de twaalfde etappe van de Tour de France. "Het is een droom om een Touretappe te winnen", aldus de Duitse Bora-renner. "Ik wist dat ik moest aanvallen, met die snelle jongens in de kopgroep. En dan solo over de finish: ongelooflijk."

Politt: 'Wielrennen is mijn passie, ritzege in de Tour een droom'

Cavendish wint sprint van het peloton

Het peloton is ook binnen! En dus ook de twaalfde etappe. De sprint van het peloton om de veertiende plaats wordt gewonnen door... Mark Cavendish, voor Matthews.

Mark Cavendish wint de sprint van het peloton en wordt daarmee veertiende

Het ritverslag: Politt soleert na geslaagde demarrage naar zege

Nils Politt heeft voor het eerst in zijn carrière een etappe in een grote ronde gewonnen. De 27-jarige Duitser van Bora-Hansgrohe zat in de twaalfde etappe van de Tour de France in een grote kopgroep en reed de laatste twaalf kilometer alleen.

Of bekijk de samenvatting:

Politt wint twaalfde etappe van Tour de France na solo van twaalf kilometer

De top-10 van vandaag

Het peloton moet nog tien kilometer fietsen, maar hier is alvast de top-10 van de uitslag van de twaalfde etappe.

Politt wint twaalfde etappe!

Nils Politt wint de twaalfde etappe van de Tour de France!

Het is de eerste Duitse ritzege in deze Tour en ook de eerste ritzege van Bora-hansgrohe.

Erviti komt als tweede over de finish, Sweeny wordt derde.

Küng komt even later als vierde aan bij de streep.

Nils Politt gaat juichend over de finish in de twaalfde etappe

1 km - Politt gaat winnen

Politt is er bijna. Het wordt een oldskool ritzege voor een aanvaller uit de kopgroep.

3 km - Politt is er bijna

Politt rijdt inmiddels door de straten van Nîmes. "Die zien ze niet meer terug", aldus Stef Clement. Erviti en Sweeny rijden op een kleine halve minuut.

5 km - Politt rijdt door

Ruim 20 seconden is de voorsprong van Politt op zijn voormalige vluchtkompanen Erviti en Sweeny. Het ziet er goed uit voor de Duitser.

8 km - Politt gaat ervoor

De situatie: Politt op kop, op 14 seconden rijden Erviti en Sweeny, op ruim 1 minuut Küng, op 1.30 de groep-Alaphilippe en op ruim een kwartier het peloton.

12 km - Politt gaat ervandoor

Politt gaat op de pedalen staan en rijdt weg van de andere koplopers. Sweeny en Erviti zien de Duitse Bora-renner bijna aan de horizon verdwijnen, zo snel gaat Politt.

15 km - Küng haakt af

Küng kan zijn drie medekoplopers niet meer volgen op een klimmetje. Erviti, Sweeny en Politt blijven over aan kop.

17 km - Voorsprong leidend kwartet groeit

Erviti, Sweeny, Küng en Politt weten hun voorsprong op de negen achtervolgers uit te bouwen naar een kleine minuut. Komt de etappewinnaar uit dit kwartet? Het peloton volgt op een klein kwartier.

De kopgroep: Erviti (Movistar), Politt (Bora), Küng (Groupama-FDJ) en Sweeny (Lotto-Soudal).

De achtervolgers: Greipel (Israel-Start Up-Nation), Theuns (Trek), Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Bissegger (EF Education), Swift (Arkea-Samsic), Van Moer (Lotto-Soudal), Mezgec (BikeExchange), Henao (Qhubeka), Boasson Hagen (Total Direct Energie).

27 km - Politt 'wint' tussensprint

Politt komt als eerste van het leidende kwartet over de streep bij de tussensprint in Uzès. Van sprinten is echter geen sprake. Het viertal is vooral bezig met hun negen achtervolgers voorblijven. Een halve minuut is het verschil.

Het peloton volgt op ruim veertien minuten.

32 km - Kwartet op kop, negental volgt

De voorsprong van Erviti, Sweeny, Küng en Politt op hun achtervolgers blijft rond de halve minuut schommelen. Het peloton rijdt daar nog eens veertien minuten achter.

De laatste dertig kilometer van deze etappe worden opgeleukt door wat regendruppels.

39 km - Vier man rijden weg

Het is nog niet gedaan met de onrust in de kopgroep. Erviti, Sweeny, Küng en Politt hebben zich losgemaakt van hun negen voormalige vluchtkompanen. Ruim 20 seconden heeft het kwartet al te pakken.

42 km - Massaal recuperatiemoment

"Een massaal recuperatiemoment", aldus commentator Joris van den Berg. De rust in de kopgroep lijkt namelijk teruggekeerd, de dertien koplopers zijn weer bij elkaar.

De voorsprong op het peloton heeft er niet onder geleden: die bedraag ruim 13 minuten.

De kopgroep: Greipel (Israel-Start Up-Nation), Theuns (Trek), Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Erviti (Movistar), Politt (Bora), Küng (Groupama-FDJ), Bissegger (EF Education), Swift (Arkea-Samsic), Sweeny en Van Moer (Lotto-Soudal), Mezgec (BikeExchange), Henao (Qhubeka), Boasson Hagen (Total Direct Energie).

45 km - Trammelant in de kopgroep

Mezgec is aangesloten bij de weggesprongen Politt en Swift. Bisegger deed ook een poging, maar dat lukte niet. Trammelant in de kopgroep, met bijna dertien minuten voorsprong op het peloton.

50 km - Pollit rijdt weg, Swift gaat mee

Is het spel wellicht op de welbekende wagen? Politt en Swift hebben straks geen zin in een sprint en demarreren uit de kopgroep. Eens zien of het ze lukt.

Alaphilippe vindt het wel prima. Mezgec gaat wel in de achtervolging.

Sagan stapt uit Tour met knieblessure: 'Rust nemen en herstellen voor Tokio'

Bora-renner Peter Sagan is vanochtend niet meer van start gegaan in de twaalfde etappe van de Tour de France. "Mijn knie is weer dik geworden en ik kon niet eens uit bed komen."

De Slowaak wil nu rust nemen en herstellen voor de Olympische Spelen.

Sagan stapt uit Tour met knieblessure: 'Rust nemen en herstellen voor Tokio'

62 km - Het tempo ligt hoog

Het tweede uur heeft de kopgroep 44,2 kilometer afgelegd. Het gemiddelde van deze etappe, met wind in de rug, ligt op 44,9 kilometer per uur.

Voorsprong van de dertien koplopers op het peloton: ruim 12 minuten.

71 km - Politt is als eerste boven

Politt is als eerste boven op de Côte du Belvédère de Tharaux en verdient daarmee twee bergpunten. Küng mag één puntje bijschrijven. Het peloton rijdt nog altijd op ruim 11 minuten van de kopgroep.

De kopgroep: Greipel (Israel-Start Up-Nation), Theuns (Trek), Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Erviti (Movistar), Politt (Bora), Küng (Groupama-FDJ), Bissegger (EF Education), Swift (Arkea-Samsic), Sweeny en Van Moer (Lotto-Soudal), Mezgec (BikeExchange), Henao (Qhubeka), Boasson Hagen (Total Direct Energie).

Voor de negentiende keer naar Nîmes

Nîmes was al achttien keer eerder de finishplaats in de Tour. In 1905 won Louis Trousselier de eerste keer, in 2019 was Caleb Ewan de laatste. Een Nederlander won er nog nooit en dat zal er gezien de situatie in de koers ook vandaag niet van komen.

De spannendste finale in Nîmes was ongetwijfeld die van 2014. De Nieuw-Zeelandse wielrenner Jack Bauer reed destijds met Martin Elmiger bijna de hele rit op kop. Maar na een slotfase die nog spannender was dan de tv-serie 24 werd Bauer enkele meters voor de streep alsnog voorbijgesneld door het razende peloton.

Spectaculaire slotfase in Nîmes tijdens Tour 2014: Bauer haalt het nét niet

75 km - Even een roundup

Wat is er tot nu toe gebeurd?

Vanuit de start ging het peloton op een lang lint en ontstonden er waaiers Veel renners misten de slag, maar toen voorin een kopgroep vol hardrijders ontstond, vond het peloton het wel best en konden de gelosten weer terugkomen.

Momenteel rijden Greipel, Theuns, Alaphilippe, Erviti, Politt, Küng, Bissegger, Swift, Sweeny, Van Moer, Mezgec, Henao en Boasson Hagen 11.16 voor het peloton uit.

77 km - Kopgroep naar de top

Nog een klein kilometertje en dan is de kopgroep van dertien man op de top van de Côte du Belvédère de Tharaux (4,4 kilometer à 4,6 procent). Voorsprong: ruim 11 minuten.

Teunissen: 'Succes Wout en Jonas net even wat lekkerder voor de sfeer'

Mike Teunissen blikt voor de start vooruit op de twaalfde etappe van de Tour de France. Hij vertelt dat de sfeer bij Jumbo-Visma net even wat lekkerder is door het succes van Wout van Aert en Jonas Vingegaard.

Teunissen: 'Succes Wout en Jonas net even wat lekkerder voor de sfeer'

85 km - Wind in de rug

De kopgroep van dertien nadert de enige gecategoriseerde klim van de dag, van de derde categorie. Ruim tien minuten is de voorsprong inmiddels in de kopgroep, waar eendrachtig wordt samengewerkt met de wind in de rug.

De kopgroep: André Greipel (Israel-Start Up-Nation), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Imanol Erviti (Movistar), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Connor Swift (Arkea-Samsic), Harry Sweeny en Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Luka Mezgec (BikeExchange), Sergio Henao (Qhubeka-Nexthash), Edvald Boasson Hagen (Total Direct Energie).

Het profiel van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Vos pakt dertigste etappezege in Giro d'Italia

Marianne Vos heeft de zevende etappe in de Giro Donne gewonnen. De 34-jarige renster van Jumbo-Visma bleef na 109,6 kilometer in de oplopende finishstraat Elisa Longo Borghini en klassementsleidster Anna van der Breggen voor.

Lucinda Brand was eerder op de dag in de aanval gegaan, maar werd ruim voor de finale teruggepakt. In de laatste van vier rondes ging het tempo omhoog. Marta Bastianelli probeerde het nog met een demarrage, maar de Italiaanse werd op 6 kilometer van de streep bijgehaald.

Vos boekte haar tweede dagzege in deze editie en haar dertigste overwinning in de Giro. De eerste keer dat ze de armen in de lucht stak, was in 2007.

98 km - Ervaren rotten in de kopgroep

De kopgroep van dertien, met ruim 9 minuten voorsprong, kent een paar zeer ervaren ritwinnaars. Greipel won al 11 etappes in de Tour, Alaphilippe 6 en Boasson Hagen staat op 3.

De kopgroep van dertien man in de twaalfde etappe van de Tour de France

107 km - Ruim negen minuten

De dertien koplopers rijden inmiddels ruim negen minuten voor het peloton. Welke ploeg zou dit verschil nog kunnen goedmaken? Alleen Alpecin en DSM zijn ploegen met sprinters die niet in de kopgroep zijn vertegenwoordigd.

De kopgroep: André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao, Edwald Boasson Hagen.

Matthews nog niet tevreden met zijn Tour: 'Ik ga voor een etappezege'

Michael Matthews, kopman van Team BikeExchange, blikt voor de start vooruit op de twaalfde etappe van de Tour de France. "Het wordt een hectische dag, veilig bij de finish aankomen is de grootste uitdaging."

Matthews nog niet tevreden met zijn Tour: 'Ik ga voor een etappezege'

119 km - Cavendish repareert schoen

Groenetruidrager Cavendish stond eventjes stil vanwege een reparatie aan zijn schoen. De Brit, op jacht naar het record van hij die niet genoemd mag worden, vervolgt zijn weg op een klein minuutje achterstand van het peloton.

De voorsprong van de dertien koplopers is opgelopen tot een kleine acht minuten.

126 km - Ruim zes minuten

Ruim zes minuten is de voorsprong inmiddels al van de kopgroep van dertien man met veel bekende namen.

De kopgroep: André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao, Edwald Boasson Hagen.

Nieuwenhuis denkt dat kijkers kunnen genieten: 'Volle bak waaiers'

Joris Nieuwenhuis, renner van DSM, vertelt voor de start van de twaalfde etappe dat de wind vandaag een hoofdrol gaat spelen.

Nieuwenhuis denkt dat kijkers kunnen genieten: 'Volle bak waaiers'

134 km - De rust keert terug

De waaiers vlogen ons in de eerste kilometers om de oren, nu lijkt de rust weer te keren in het peloton. Het tempo is gedaald, de geloste groepen sluiten aan en de kopgroep loopt uit naar een voorsprong van ruim 2 minuten.

Die kopgroep bestaat uit dertien man: André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao, Edwald Boasson Hagen.

Visbeek: 'We zijn in koers, maar nog geen kers op de taart'

Aike Visbeek, manager van Intermarché-Wanty Gobert, vertelt voor de start van de twaalfde etappe hoe het met zijn team en de gebroeders van Poppel gaat.

Visbeek: 'We zijn in koers, maar nog geen kers op de taart'

143 km - Chaotische toestanden

Het is een chaotische start van de twaalfde etappe. Er is een kopgroep van zo'n vijftien man, met o.a. Alaphilippe, die ietsje voor het uitgedunde peloton uitrijdt. Achter het peloton rijden verschillende groepjes met gelosten.

Zo'n 20 seconden is de voorsprong van het groepje-Alaphilippe.

De kopgroep: André Greipel, Edward Theuns, Julian Alaphilippe, Imanol Erviti, Nils Politt, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Connor Swift, Harry Sweeny, Brent Van Moer, Luka Mezgec, Sergio Henao, Edwald Boasson Hagen.

151 km - Meteen al waaiers

De wind staat ideaal om waaiers te trekken, en dat gebeurt ook aan alle kanten. Vooraan rijdt een peloton van een man of vijftig, daarachter rijden verschillende geloste groepjes.

Start!

En we zijn echt weg voor de twaalfde etappe van de Tour de France! We zien meteen de o-zo-bekende schermutselingen aan kop: wie komen er weg in de vlucht van de dag?

Voorin komt er nog niemand weg, achterin zitten Armirail, Verona, De Gendt en Rodriguez al in de problemen.

Départ fictif

Het peloton, dat nog 155 renners telt, is in Saint-Paul-Trois-Châteaux begonnen aan de opwarmkilometers van de twaalfde etappe.

Over 4,3 kilometer begint de etappe echt en zullen we ongetwijfeld een strijd om de vlucht van de dag krijgen.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Etappe 12: alleen maar goede ideeën, maar alles is al eens gedaan

Etappe 12: alleen maar goede ideeën, maar alles is al eens gedaan

Cavendish op jacht naar record van 'hij die niet genoemd mag worden'

"Bedankt dat je zijn naam niet hebt genoemd", zei Mark Cavendish dinsdag na zijn derde ritzege in deze Tour de France. Nog één zege is hij verwijderd van het record van Eddy Merckx. Op papier krijgt Cavendish vandaag de kans om met 34 zeges op gelijke hoogte te komen met De Kannibaal.

Een gespreid bedje voor de man in het groen? Niet volgens Steven de Jongh, de ervaren ploegleider van Trek-Segafredo. "Tot aan de rustdag is er elke dag een serieuze kans voor de ontsnapping", vertelde De Jongh na de rit over de Mont Ventoux, waar zijn renners Kenny Elissonde en Bauke Mollema tweede en derde werden.

"Het is een korte rit en het gaat toch wel veel op en neer. Ik denk dat ze Cavendish kwijt kunnen spelen voor de finale en dan is het de vraag of er wordt gecontroleerd."

Mark Cavendish komt aan de streep na de Ventoux-rit in de Tour van 2021.

Kan Vingegaard de Tour spannend maken? 'Paar jaar geleden werkte hij nog op de visafslag'

Het lijkt wel een Disney-verhaal: een paar jaar geleden stond Jonas Vingegaard nog elke dag om vier naast zijn bed om haring te kaken op de visafslag, nu maakt de 24-jarige Deen indruk in de Tour de France.

Vingegaard vliegt op de Mont Ventoux: 'Pogacar lost, dat geeft iedereen hoop'

De stand in het algemeen klassement

Ook na de etappe van gisteren, waarin Tadej Pogacar zowaar eventjes een teken van zwakte liet zien, heeft de Slowaak nog een ruime voorsprong op de rest. Wilco Kelderman is de beste Nederlander op plaats zes.

Top-10 klassement na elfde etappe

Van Aert kreeg idee van stunt op Ventoux van trainingsmaat

Wout van Aert stuntte met de zege in een rit met twee beklimmingen van de Mont Ventoux. Herman van der Zandt sprak in alle rust met hem: "In België is de Ventoux een beetje als de Alpe d'Huez bij jullie."

Van Aert kreeg idee van stunt op Ventoux van trainingsmaat: 'Gek idee, maar het kon'

De dag van gisteren

Wout van Aert heeft gisteren op koninklijke wijze de elfde etappe van de Tour de France, een rit van 198 kilometer van Sorgues naar Malaucène, op zijn naam geschreven.

De Belgische alleskunner reed op de steilste flanken van de Mont Ventoux weg uit een kopgroep met Bauke Mollema, Julian Alaphilippe en Kenny Elissonde en kwam na een pijlsnelle afdaling solo over de streep in Malaucène.

Van Aert boekt zege in zware bergetappe met twee beklimmingen van de Ventoux

Sagan stapt uit de Tour

Een uur voor de start van de etappe hebben we nieuws: Peter Sagan stapt uit de Tour de France.

De Slowaak heeft als gevolg van een slijmbeursontsteking te veel last van zijn knie om nog verder te rijden in de Tour, die hem tot nu toe nog geen ritzeges of groene truien heeft opgeleverd.

Sagan maakte zijn vertrek voor de start bekend in de zogeheten mixed zone. Hij gaat zich nu richten op de Olympische Spelen in Tokio.

Peter Sagan maakt zijn vertrek uit de Tour bekend

Waarheen leidt de weg?

In de korte rit (159,4 kilometer) tussen Saint-Paul-Trois-Châteaux en Nîmes ligt slechts één gecategoriseerde beklimming. De Côte du Belvédère de Tharaux (4,4 kilometer à 4,6 procent) is van de derde categorie en gezien de ligging halverwege de route zal dat bergje geen echte slachtoffers opleveren.

De start is om 13.40 uur, de uitzending op NPO 1 en de livestream begint om 14.40 uur. De finish zal ergens tussen 17.00 en 17.30 uur zijn.

Het profiel van de twaalfde etappe in de Tour de France.

Bienvenue de Nîmes!

Na de zware bergetappe van gisteren lijkt het vandaag in de Tour de France weer een dag te worden voor de sprinters. De twaalfde etappe gaat over 160 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes.

De start is om 13.40 uur, tien minuten later dan gepland vanwege de harde wind op het parcours. Anders zouden de renners te vroeg in Nîmes aankomen. Met dit liveblog zijn we er weer de hele dag bij.

Deze man, Tadej Pogacar, rijdt uiteraard nog in het geel