NOS Wielrennen

De Tour van 2021 in cijfers: 6.000 meter dranghekken en 757 steden doorkruist

Na precies 3.414,4 kilometer finishte de 108ste editie van de Tour de France zondagavond traditioneel in Parijs op de Champs-Élysées, met Tadej Pogacar als grote winnaar.

De renners legden de ruim drieduizend kilometer af met een gemiddelde snelheid van liefst 41,165 kilometer per uur. De Tour van 2021 werd daarmee de op een na snelste Ronde van Frankrijk ooit. Alleen de editie van 2005 kende een hoger gemiddelde (41,654 kilometer per uur).

De Tour de France in cijfers

Behalve het aantal kilometers en de gemiddelde snelheid, gaan er nog veel meer cijfers schuil achter de Ronde van Frankrijk. Zo werden er 29.000 gendarmes, politieagenten en brandweermannen opgetrommeld om de veiligheid te waarborgen en waren er 10 gespecialiseerde doktoren aanwezig.

De thuisblijvers hoefden niks te missen van de zegetocht van Pogacar, die overigens de eerste renner is die de Tour minstens twee keer heeft gewonnen voordat hij 23 jaar oud is. 60 televisiezenders brachten de etappes in 190 landen live in beeld.

Publiek bij de Tour achter dranghekken

De tv-kijkers konden onder meer zien dat het peloton door 9 verschillende Franse regio's kwam en 757 steden en dorpen doorkruiste. In die plaatsen werden 4.400 verkeersborden bevestigd om de renners te waarschuwen voor gevaarlijke punten op het parcours.

6.000 meter aan dranghekken bij de start en finish moesten ervoor zorgen dat het publiek niet te dicht bij de renners kwam. Vijf jaar geleden stond er nog 4.000 meter aan dranghekken langs de kant van de weg. Contact tussen de wielerfans en de renners kon echter niet helemaal worden voorkomen. Een vrouw die een kartonnen bord vasthield in de eerste etappe, veroorzaakte daarmee een massale valpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl