NOS Wielrennen

Van Aert houdt Cavendish van record in Parijs, soevereine Pogacar wint Tour

Alleskunner Van Aert verslaat Philipsen en Cavendish op de Champs-Élysées

Het verhaal was al zo goed als geschreven. Op de Champs-Élysées moest Mark Cavendish, in de Tour van zijn glorieuze comeback, het recordaantal zeges dat hij deelde met Eddy Merckx alleen in handen krijgen.

Maar dat was buiten Wout van Aert gerekend. De veelzijdige Belg, die ook al de bergrit met twee beklimmingen van de Mont Ventoux en de laatste tijdrit van zaterdag op zijn naam schreef, was de Britse sprinter te snel af. Jasper Philipsen was de eerste achtervolger, maar strandde op de streep.

Tadej Pogacar kwam met een grote lach over de streep en viel in de armen van zijn ploeggenoten. De 22-jarige Sloveen wint voor de tweede keer in zijn jonge carrière de Tour de France.

Pogacar signeert shirt Poels en toont nummer Roglic

De slotrit van 108,4 kilometer van de Parijse voorstad Chatou naar de Champs-Élysées begon zoals gebruikelijk met de nodige jolijt, champagne en kiekjes voor het fotoalbum. Zo liet Wout Poels op de laatste dag dat hij de bolletjestrui om de schouders had zijn shirt signeren door de eigenlijke eigenaar, Tadej Pogacar.

Pogacar zelf maakte een mooi gebaar met zijn Sloveense landgenoten Matej Mohoric en Luka Mezgec, door het rugnummer 11 uit de zak te halen en te tonen aan de camera. Dat nummer behoorde toe aan Primoz Roglic, die na een zware valpartij in de eerste week de Tour moest verlaten.

Wout Poels laat zijn laatste bolletjestrui deze Tour signeren door de rechtmatige eigenaar Tadej Pogacar.

Het uitvallen van Roglic was de grootste van een reeks aan teleurstellingen voor Jumbo-Visma deze Tour. Maar dankzij Jonas Vingegaard (tweede in het eindklassement), Sepp Kuss (een ritzege) en vooral Van Aert eindigde de Tour toch in een groot succes.

Twee trio's in de aanval

De derde ritzege van Van Aert kwam tot stand nadat twee keer een groep van drie de aanval had gezocht. Harry Sweeny, Stefan Bissegger en etappewinnaar Patrick Konrad hielden het een paar rondjes vol, maar werden op ruim 30 kilometer van de streep in de kraag gegrepen.

Dat was het sein voor Ide Schelling, een van de smaakmakers van de eerste week, om het ruime sop te kiezen. Met Michael Valgren en Brent Van Moer had hij twee echte hardrijders met zich mee, maar meer dan een seconde of twintig kreeg het trio niet.

Ide Schelling en Brent Van Moer proberen het peloton voor te blijven op de Champs-Élysées.

In de laatste van acht rondes werden Schelling, Valgren en Van Moer echter als amateurs voorbijgereden door het peloton, met oud-Tourwinnaar Geraint Thomas op kop. Het plannetje van Ineos kwam niet uit de verf, want achter de rug van Thomas zaten de mannen van Cavendish al klaar.

Teunissen 'slingert Van Aert Champs-Élysées op'

Na de laatste bocht was het echter niet Michael Mørkøv, maar Mike Teunissen die op kop van het peloton sleurde met Wout van Aert in zijn wiel. Daarmee maakte de Limburger zijn woorden van vrijdagavond, na de etappe waarin hij zelf als derde eindigde, waar. "Nog even Wout de Champs-Élysées opslingeren", zei Teunissen destijds.

De Belgische alleskunner maakte het vervolgens even vakkundig als indrukwekkend af. Landgenoot Jasper Philipsen werd tweede, Cavendish moest genoegen nemen met de derde plaats.

Cees Bol hoopte de teleurstellende Tour van hemzelf en zij ploeg DSM goed te kunnen maken met een topklassering op de Champs-Élysées, maar kwam er opnieuw niet aan te pas. Danny van Poppel reed met zijn broer Boy van Poppel wel attent van voren en eindigde als zesde.

Bekijk hieronder de reacties van Schelling, Van Poppel en Bol na de finish.

De breedste lach van de dag was toch die van geletruidrager Tadej Pogacar. De 22-jarige Sloveen nam in de achtste etappe (de eerste bergrit) de gele trui over van Mathieu van der Poel en kwam daarna nooit echt in de problemen.

Pogacar kwam ongeschonden over de streep met zijn ploeggenoten van UAE-Emirates en mocht zich daarna opmaken voor het podium.

Tadej Pogacar komt met zijn ploeggenoten als winnaar van de Tour de France over de streep in Parijs.

Naast Pogacar, die ook de bolletjestrui en de witte trui veroverde, completeerden Jonas Vingegaard (van Jumbo-Visma) en Richard Carapaz (van Ineos) het erepodium van het eindklassement.

Mark Cavendish won voor de tweede keer in zijn loopbaan de groene trui. Franck Bonnamour nam de prijs van strijdlustigste renner deze Tour in ontvangst.

Ook Wout Poels mocht de gang naar het podium maken. Met Bahrain Victorious, de ploeg die onder het vergrootglas ligt sinds de politie-inval van woensdag, won hij het ploegenklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl