1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS WielrennenAangepast

Geletruidrager Pogacar wint zware Pyreneeënetappe naar Col du Portet

Geletruidrager Pogacar wint zware Pyreneeënetappe voor Vingegaard en Caparaz

Tadej Pogacar heeft zijn gele trui in de Tour de France extra glans gegeven door de zware Pyreneeënrit naar de Col du Portet te winnen. De Sloveen was bergop te sterk voor Jonas Vingegaard en Richard Carapaz, twee andere favorieten.

Vingegaard kwam als tweede over de finish. De jonge Deen van Jumbo-Visma moest een kilometer van de eindstreep lossen na een tempoversnelling van Richard Carapaz, maar kon na een uiterste krachtsinspanning toch weer aanhaken.

Vingegaard perste er nog een eindsprint uit en versloeg daarmee Carapaz, die achter hem als derde finishte.

Bekijk in de carrousel de reacties van Pogacar, Vingegaard en Merijn Zeeman (sportief directeur van Jumbo-Visma):

  • Pogacar: 'Winnen in de gele trui is iets onbeschrijflijks'
  • Vingegaard over tweede plaats in klassement: 'Ziet er goed uit'
  • Ploegleider Zeeman geniet van Vingegaard: 'Hij slaat grote slag voor podium'

Wilco Kelderman kreeg op een ongelukkig moment te maken met pech. De Nederlander van Bora-hansgrohe ging vlak voor de beklimming van de Col du Portet onderuit en moest van fiets wisselen.

Hij kon na een korte achtervolging weer aansluiten bij de groep favorieten, maar moest in de slotfase Pogacar, Vingegaard en Carapaz laten gaan en kwam als zesde over de finish.

  • Kelderman valt op zijn kin aan de voet van Col du Portet
  • Buchmann zag Kelderman vlak voor de Portet vallen: 'Hij hield de bocht niet'

Rigoberto Urán was de grote verliezer van de zeventiende etappe. De Colombiaan, die op de tweede plaats van het algemeen klassement stond, kon de groep-Pogacar niet volgen staat niet meer in de topdrie van het klassement.

Fransen in de aanval

Op Quatorze Juillet, de nationale feestdag in Frankrijk, was het niet geheel verrassend dat een Fransman de eerste aanvaller van de dag was. Pierre Rolland kreeg echter niemand met zich mee en werd snel weer opgeslokt door het peloton.

Een poging van Danny van Poppel, Lukas Pöstlberger, Anthony Perez en Dorian Godon kreeg wel de zegen van het peloton en zij sloegen een gat van maximaal acht minuten. Twee Fransen, Anthony Turgis en Maxime Chevalier, wisten de oversteek nog te maken.

Reuters
De kopgroep in de zeventiende etappe van de Tour de France, met onder anderen Danny van Poppel

Van Poppel had het op de Peyresourde behoorlijk lastig, maar kon er toch nog aan blijven hangen. Chevalier moest de kopgroep laten gaan op de eerste berg van de dag. Veel tijd om bij te komen, kregen de renners niet, want vlak na de Peyresourde doemde de Col de Val Louron-Azet, eveneens van de eerste categorie, op.

Die berg was Van Poppel en Pöstlberger te machtig, waardoor er op de Franse feestdag drie Franse renners op kop reden: Turgis, Perez en Godon. Niet veel later ging Perez, de sterkste klimmer van de drie, er alleen vandoor.

De dappere Fransman hield het lang vol, maar werd 8,4 kilometer van de top ingehaald door de groep favorieten, aangevoerd door Pogacar.

Strijd om de bolletjestrui

Op de Col de Peyresourde barstte in het peloton de strijd om de bolletjestrui los. Nairo Quintana, die slechts tien punten achter Wout Poels staat in het bergklassement, probeerde weg te sluipen in de hoop nog wat punten te sprokkelen op de top. Poels liet hem niet begaan en haakte aan, net als even later Pierre Latour.

Poels behoudt leiding in bergklassement: 'Maar de strijd is nog niet over'

De actie van Quintana en Poels leverde echter geen bergpunten op de Peyresourde op. Op Col de Val Louron-Azet lukte het Poels wel om nog vier punten voor het bergklassement te pakken. Quintana kon achter de Nederlander twee punten bijschrijven.

Op de slotklim moesten Quintana en Poels de groep met favorieten laten gaan, maar ook de concurrenten van Poels pakten geen punten op de Portet. Poels rijdt dus ook donderdag, in de laatste bergetappe, in de bolletjestrui.

Kruijswijk stapt af

Jumbo-Visma zag in het begin van de zeventiende etappe Steven Kruijswijk afstappen. De Nederlander is na Primoz Roglic, Robert Gesink en Tony Martin al de vierde renner van de ploeg die de Tour verlaat.

Kruijswijk werd ziek tijdens de tweede rustdag en zijn gezondheid verbeterde de afgelopen dagen niet, liet Jumbo-Visma in een verklaring weten. Hij gaat zich nu richten op de Vuelta, die op 14 augustus van start gaat.

Jumbo-Visma heeft nu nog vier renners in koers: Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Mike Teunissen en Sepp Kuss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl