NOS Wielrennen

Opnieuw sprintzege voor Cavendish in Tour: zijn 32ste in totaal

Cavendish sprint opnieuw naar zege in Tour de France, Bol eindigt als zesde

Mark Cavendish heeft de zesde etappe van de Tour de France gewonnen. De Brit was de snelste in de massasprint en kon zijn tweede ritzege van deze Tour bijschrijven.

In totaal staat de renner van Deceuninck-QuickStep nu op 32 etappezeges. Bovendien was het zijn derde overwinning in Châteauroux, waar hij in 2008 zijn allereerste Touretappe won. Cavendish heeft nu vijftig etappezeges geboekt in de drie grote rondes.

Een uitgelaten Mark Cavendish viert de ritzege met zijn ploeggenoten van Deceuninck-QuickStep

In de sprint loodste geletruidrager Mathieu van der Poel de Alpecin-sprinters prima af, maar Cavendish bleek toch de snelste. Jasper Philipsen werd tweede, Nacer Bouhanni derde. Cees Bol moest genoegen nemen met de zesde plaats.

Van der Poel blijft in het geel

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets: Van der Poel gaat vrijdag opnieuw van start in de gele leiderstrui. Hij is de eerste Nederlands sinds Joop Zoetemelk in 1980 die vijf dagen op rij het geel draagt.

Bekijk de reacties na de zesde etappe:

De 160 kilometer lange rit naar Châteauroux was zo goed als vlak: het enige obstakel was een col van de vierde categorie, halverwege de rit, die één bergpunt waard was.

Het puntje werd gepakt door Greg Van Avermaet, de bergtrui van Ide Schelling kwam daarmee niet in gevaar. Vrijdag gaat de Nederlander van Bora-hansgrohe derhalve voor de vierde op rij van start als leider van het bergklassement.

Vanuit de start reed een sterke groep weg met mannen als Søren Kragh Andersen, Thomas De Gendt, Kasper Asgreen en Tom Skujins. Binnen de groep werd echter veel gekissebist en het peloton was ook niet van zins om ze zomaar te laten gaan.

Greg Van Avermaet en Roger Kluge in de kopgroep tijdens de zesde etappe van de Tour de France

Net voordat de groep werd ingerekend, sprong Van Avermaet voorin weg. Uit het peloton ging alleen Roger Kluge nog achter hem aan en met enige moeite achterhaalde hij de koploper, op zo'n 120 kilometer van de finish.

De voorsprong van het Belgisch-Duitse duo liep op tot ruim twee minuten, maar begon vervolgens langzaam maar zeker terug te lopen. Heel lang bleef het verschil nog rond de halve minuut schommelen, maar op 2,5 kilometer van de finish was het avontuur van Van Avermaet en Kluge voorbij en volgde de verwachte massasprint.

Cavendish nadert record Merckx

Winnaar Cavendish is nu nog maar twee overwinningen verwijderd van het record van 34 etappezeges van Eddy Merckx. "Zeg die naam nou niet, ik denk helemaal nergens aan", wilde de Brit na de finish van niets weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl