Caleb Ewan gaat samen met Peter Sagan onderuit in de laatste meters van de derde etappe en breekt daarbij zijn sleutelbeen. AFP
Tour

Caleb Ewan, Jack Haig en Robert Gesink zijn de voornaamste slachtoffers van de door valpartijen ontsierde derde etappe van de Tour de France. Zij hebben de wedstrijd inmiddels verlaten. En de kans is groot dat zij niet de laatsten zullen zijn.

Gesink ging al vroeg in de etappe naar Pontivy onderuit in een valpartij met onder anderen Tony Martin en Geraint Thomas.

Gesink onderuit bij valpartij en verlaat Tour, Thomas stapt wel weer op

De 35-jarige Gesink viel hard op zijn schouder en zat even later gebogen op een muurtje langs de kant van de weg, wachtend op hulp. Aanvankelijk liet zijn ploeg Jumbo-Visma weten dat bij de Achterhoeker het gewricht tussen schouderblad en sleutelbeen was ontwricht.

Later in de middag bleek dat Gesink zijn sleutelbeen heeft gebroken bij de val.

Ook Geraint Thomas, winnaar van de Tour de France in 2018, ging tegen de grond bij de valpartij op zo'n 145 kilometer van de meet. De Brit zat lang met een van pijn vertrokken gezicht op de weg, maar stapte na een paar minuten toch weer op.

Toestand Roglic en Kruijswijk

Het wegvallen van Gesink is een grote klap voor Jumbo-Visma. De ervaren klimmer had in de bergen een belangrijke helper van klassementsman Primoz Roglic moeten zijn. Later was de kopman zelf betrokken bij een zware valpartij, waarbij hij flinke schaafwonden aan zijn linkerzijde opliep.

Roglic hard onderuit in volle finale van derde etappe Tour de France Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook Steven Kruijswijk kwam bebloed over de streep en moest een wond aan zijn vinger laten hechten.

Australische troeven Haig en Ewan naar huis

Haig, de kopman van Bahrain Victorious, viel in de laatste tien kilometer, leek zelfs even bewusteloos en heeft de koers verlaten. Ewan ontsprong de dans gedurende de dag, maar ging in de laatste meters van de eindsprint met Peter Sagan alsnog hard tegen de vlakte. Hij bleef lange tijd liggen en werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Daar bleek dat de Australiër zijn sleutelbeen heeft gebroken, waardoor ook hij de strijd heeft moeten staken.

STER reclame