Tour
Rotterdam overhandigt bidbook voor Tourstart: 'Drie etappes in Nederland'

Het Tour de France-peloton drie volle dagen door Nederland laten koersen. Dat is het plan van Rotterdam, dat donderdag zijn bidbook voor de Grand Départ van 2024 of 2025 officieel overhandigde aan Tourdirecteur Christian Prudhomme.

In het bidbook worden drie wedstrijddagen voorgesteld: een proloog door het hart van Rotterdam, een rit van Rotterdam naar Den Haag en een etappe van Rotterdam naar Valkenburg.

De overhandiging van het bidbook van de Grand Départ 2024 of 2025 ANP

Dat zou een unicum zijn. Nooit eerder werden er drie volledige etappes van de Franse grote ronde op Nederlands grondgebied verreden.

Het motto van de Rotterdamse Tourstart is 'my dream, my goal, my Tour'. "De Tour is een prachtige metafoor voor het leven", legt sportwethouder Sven de Langen uit. "Op weg naar de gele trui komen de renners pieken, dalen en valpartijen tegen. Met de Tour willen we niet alleen de dromen van de profrenners, maar juist ook deze van Rotterdammers helpen realiseren."

Ook Den Haag betrokken

In de ambitie om de Tour weer naar Nederland te halen, trekt Rotterdam op met de gemeente Den Haag en de provincie Limburg. De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, maakte al eens een Grand Départ mee toen hij in 2015 nog burgemeester van Utrecht was. "Ik heb zelf mogen beleven wat een geweldig feest dat voor de stad is en de grote waarde die het evenement kan opleveren voor je stad."

De Tour-start van 2015 in Utrecht AFP

"Niet alleen voor de promotie en de economie van de stad, maar juist ook hoe dit grote wielerfeest de inwoners kan verbinden, trots kan maken op de stad en waarvan de stad en regio ook na het evenement blijven profiteren."

De Grand Départ wordt uiteindelijk toegewezen door de ASO, de organisator van de Tour de France. De startplaatsen van 2021 (Brest), 2022 (Kopenhagen) en 2023 (Bilbao) zijn inmiddels bekend.

Zes keer eerder in Nederland

In 2010 startte de Tour ook in Rotterdam. Toen kwamen er een miljoen bezoekers af op het evenement. Fabian Cancellara won destijds de openingstijdrit. Ook Den Haag heeft ervaring met de 'Grand Départ': in 1973 won Joop Zoetemelk de proloog die van start ging op de boulevard van Scheveningen.

In totaal is de Tour zes keer in Nederland gestart. De eerste keer was in 1954 in Amsterdam. Daarna volgden Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015).

Vrouwenkoers

Op weg naar een mogelijke Tourstart in 2024 of 2025 vraagt Rotterdam ook meer aandacht voor het vrouwenwielrennen. De stad wil in 2022 een internationale wedstrijd voor vrouwen organiseren: de Rotterdam Tour.

Rotterdam wil ook het vrouwenwielrennen een impuls geven ANP

Voor deze nieuwe koers streeft Rotterdam naar de hoogste categorie van de UCI. "Een serieuze stap die past bij de toenemende aandacht voor het vrouwenwielrennen", valt te lezen in het bidbook.

Rotterdam wil niet alleen een eigen vrouwenkoers gaan organiseren, de stad stelt zich ook kandidaat voor de aankomst van de Tour Féminin. "De ambitie is om de eerste buitenlandse finishstad te worden van deze rittenkoers voor vrouwen die de ASO heeft aangekondigd."

STER reclame