De start van de Tour de France in 2010 in Rotterdam Getty Images

Rotterdam en Den Haag stellen zich samen kandidaat voor de start van de Tour de France van 2024 of 2025. Dat hebben beide steden bekendgemaakt. Daarnaast wil Rotterdam ook de finish van de laatste etappe van de Tour Féminin in 2023.

Het zou voor de derde keer in vijftien jaar tijd zijn dat de Tour in Nederland begint. In mei komt wielerorganisatie ASO naar Nederland om het bidbook in ontvangst te nemen.

Proloog in Rotterdam en finish eerste etappe in Den Haag

Het idee is om de proloog in Rotterdam te rijden en de eerste etappe te starten in Rotterdam en te finishen in Den Haag. Met het bid is ruim 20 miljoen euro gemoeid.

"Wij slaan de handen ineen om de Grand Départ naar Nederland te halen", stellen de burgemeesters Jan van Zanen en Ahmed Aboutaleb. Van Zanen was burgemeester van Utrecht toen daar de Tour startte in 2015. Aboutaleb was ook in 2010 al burgemeester van Rotterdam.

Rotterdam en Den Haag bulken van het vertrouwen om Tour-start binnen te halen

In 2010 startte de Tour ook in Rotterdam. Toen kwamen er een miljoen bezoekers af op het evenement. Fabian Cancellara won destijds de openingstijdrit.

In 2018 maakte de gemeente Rotterdam bekend interesse te hebben om opnieuw een Tourstart te organiseren. Ook Den Haag heeft ervaring met de 'Grand Départ': in 1973 won Joop Zoetemelk de proloog die van start ging op de boulevard van Scheveningen.

In totaal is de Tour zes keer in Nederland gestart. De eerste keer was in 1954 in Amsterdam. Daarna volgden Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015).

Tour Féminin

Rotterdam wil ook de finish van de Tour Féminin in 2023 organiseren. De ASO moet nog wel beslissen óf er dan weer een meerdaagse Tour de France-koers voor vrouwen komt. Sinds 2009 is het een eendaagse wedstrijd, maar er liggen plannen om dat vanaf 2022 weer om te draaien.

Zes keer startte de Tour de France in Nederland: een overzicht Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Chantal Blaak, wereldkampioene van 2017 en Rotterdamse, maakt zich hard voor de Tour Féminin in Nederland: "Het zou geweldig zijn als er straks ook weer een Tour Féminin is. Wij rijden al veel wedstrijden die de mannen ook rijden, maar de Tour missen we nog."

Rotterdam en Den Haag willen vanaf 2022 ook drie andere grote wielerwedstrijden voor vrouwen organiseren in samenwerking met de internationale wielerunie (UCI).

Derde start op rij in buitenland

Mocht de Tourstart in 2024 in Nederland zijn, dan is dat de derde keer op rij dat de organisatie ervoor heeft gekozen om buiten Frankrijk te starten.

Volgend jaar vindt de start in de Deense hoofdstad Kopenhagen plaats en in 2023 in het Spaanse Bilbao. Het is nog niet eerder voorgekomen dat de belangrijkste wielerronde van het jaar drie keer achtereen in een ander land dan Frankrijk start.

STER reclame