Primoz Roglic maakt zondag zijn debuut in de Amstel Gold Race
NOS Wielrennen

Roglic kiest ongebruikelijk pad: Amstel, Waalse Pijl, Luik en dan trainen tot de Tour

"Als je blijft doen wat je deed, ga je krijgen wat je kreeg." Met die gedachte in het achterhoofd heeft Jumbo-Visma de voorbereiding van Primoz Roglic op de Tour de France dit jaar aangepast.

De Sloveense kopman debuteert zondag in de Amstel Gold Race, rijdt woensdag de Waalse Pijl en sluit zijn voorjaar af met Luik-Bastenaken-Luik. Het plan is om in de twee maanden daarna geen wedstrijd meer te rijden. In plaats daarvan gaat Roglic langer op hoogtestage en plakt hij pas voor de eerste etappe van de Tour de France weer een rugnummer op.

Ongebruikelijk

Het is een ongebruikelijke aanpak, die in ieder geval sinds 1939 nog niet heeft geleid tot een Tourzege. Wellicht ook langer geleden niet, maar daarover zijn de statistieken niet bekend.

Twee maanden zonder koers in de benen is lang, vindt ook Roglic. Maar de nummer twee van de Tour van vorig jaar heeft vertrouwen in de aanpak. "Ik heb al een paar keer laten zien dat ik er meteen klaar voor kan zijn als ik terugkom van hoogtestage. Ik zie geen reden waarom ik me daar zorgen om zou moeten maken."

Roglic begint bijna aan Tourvoorbereiding en verbaast zich over Limburgse heuvels

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, zag vorig jaar vanaf een campingstoel langs de weg dat Roglic zijn gele trui op de voorlaatste verloor aan Tadej Pogacar. Zo'n scenario hoopt de ploeg met dit plan te voorkomen, vertelt Zeeman.

"Een van de zaken voor Primoz als speerpunt, is om hem goed te laten zijn in de laatste week van de Tour. En om hem goed te laten zijn op de Olympische Spelen. Dat maakt het anders dan andere jaren. Het is beter om hem te laten investeren daarin, om hem langer op hoogte te houden. Bovendien verschijnt hij dan frisser aan de start van de Tour."

Als je zo gaat denken, dan kun je beter in bed blijven liggen.

Primoz Roglic over het risico op valpartijen, dat hij niet zou lopen door geen wedstrijden te rijden

Het niet rijden van wedstrijden heeft volgens Zeeman ook andere voordelen. Roglic loopt zo minder risico om betrokken te raken bij een valpartij. "Vorig jaar verliep de Dauphiné in eerste instantie heel goed voor ons, maar er zijn daar door valpartijen wel twee van onze drie kopmannen uitgeschakeld. Althans, Roglic begon gehavend aan de Tour en Kruijswijk kon helemaal niet starten. We kijken ook naar het minimaliseren van risico's."

Roglic ging vorige maand twee keer onderuit in Parijs-Nice en verloor zo zijn klassement

Roglic ziet dat overigens anders. "Als je zo gaat denken, dan kun je beter in bed blijven liggen. Het gaat er meer om dat ik dan mentaal fris ben. Maar als ik in de trainingen zie dat ik toch wat wedstrijdritme nodig blijk te hebben, dan zal ik daarvoor zorgen. Het belangrijkste is dat ik zo goed mogelijk aan de start van de Tour sta", aldus de Sloveen die de eindzege in Parijs-Nice vorige maand verspeelde na twee valpartijen in de slotetappe.

Zeeman was overigens niet bekend met de statistiek dat elke Tourwinnaar sinds 1939 minstens één wedstrijd in de benen had in de laatste twee maanden. "Is dat zo? Dat wisten wij niet. Misschien dat Primoz nog een uitzondering maakt voor het Sloveens kampioenschap tijdrijden. Maar dat moeten we dan nog beslissen."

'Geen favoriet voor Amstel'

Voordat Roglic in zijn Tourbubbel verdwijnt, wil hij zich eerst nog laten zien in de Ardennenklassiekers. Te beginnen met de Amstel Gold Race.

De Sloveen van Jumbo-Visma is bezig aan zijn zesde jaar bij de Nederlandse ploeg, maar de Limburgse klassieker reed hij nog nooit. Vrijdag verkende hij het aangepaste parcours voor het eerst. En dat verbaasde hem toch wel. "Als je denkt dat Nederland vlak is... vandaag heb ik toch duizend hoogtemeters gereden in een paar uur. Dat is leuk, voor Nederlandse begrippen."

Vanwege de coronamaatregelen rijden de renners zondag op een afgesloten parcours, waarin ze in totaal 38 keer moeten klimmen. De mannen rijden dertien rondjes (de vrouwen zeven) en in elk rondje komen ze de Geulhemmerberg, de Bemelerberg en de Cauberg tegen.

Bekijk in de video hieronder de parcoursverkenning van presentator Herman van der Zandt en oud-renner en analist Stef Clement.

Van der Zandt en Clement verkennen parcours Amstel Gold Race: 'Hier lag Van der Poel'

Het parcours zou Roglic aardig moeten liggen, als sterke en explosieve klimmer. Maar zo ziet hij dat zelf niet. "Ik heb liever langere, zwaardere beklimmingen. Dit zijn een ander soort bergen. Laten we zeggen 'Nederlandse bergen'. Dat is wel even wat anders dan de bergen ik ken", aldus Roglic, die vorige week de eindzege in de Ronde van het Baskenland op zijn naam schreef.

"Ik zou niet zeggen dat ik een van de favorieten ben voor de Amstel. Maar we zijn hier met een sterk team. Wout van Aert rijdt, Jonas Vingegaard is in goede vorm. We hoeven voor niemand bang te zijn en we zullen er zeker voor rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl