De teleurstellende boodschap voor veel thuisstemmers
NOS NieuwsAangepast

Klachten over ongeldig verklaarde Songfestivalstemmen

Op sociale media regent het klachten van mensen die gisteravond gestemd hebben op een Songfestivalnummer, maar 's nachts een sms'je kregen dat hun stem te laat was verstuurd en dus ongeldig is.

De European Broadcasting Union (EBU) is verantwoordelijk voor het stemproces bij het Songfestival en zoekt uit wat er is gebeurd.

Screenshot

Tientallen twitteraars laten als bewijs een screenshot zien van hun telefoon. Daarop is te zien dat ze voor het sluiten van de lijnen een sms hebben gestuurd en soms pas diep in de nacht een teleurstellend berichtje kregen.

Mensen vragen zich af of er wel genoeg capaciteit was om de Nederlandse thuisstemmen te tellen en of het stemmen in andere landen wel goed is gegaan.

Het is nog niet duidelijk hoe vaak het stemmen per sms niet goed is gegaan en of dat invloed heeft gehad op de einduitslag. De punten voor de deelnemende landen zijn voor de helft bepaald door landenjury's en voor de andere helft door de televisiekijkers.

Italië won het Songfestival, Nederland eindigde op de 23ste plek.

Cocaïne?

Op sociale media wordt ook veel gesproken over zanger Damiano David van de Italiaanse groep Måneskin. Er wordt gesuggereerd dat de leadzanger tijdens het wachten op de uitslagen een lijntje cocaïne snoof.

Zelf ontkent David dat hij cocaïne heeft gebruikt tijdens de show. "Ik gebruik geen drugs, zeg dat alsjeblieft niet", zei de zanger op een persconferentie na afloop van het Songfestival. Ook in een bericht op Instagram benadrukt de band dat de leadzanger geen cocaïne heeft gebruikt.

Drugstest

Volgens hem lag er een gebroken glas onder tafel, dat hij wilde opruimen, schrijft de EBU, de organisatie van Europese publieke omroepen. "De EBU kan na controle bevestigen dat er een gebroken glas werd gevonden", staat in het persbericht.

De zanger zal zich na aankomst in Italië te laten testen op drugs. "Hij wilde dat gisteravond al laten doen, maar dat was toen niet mogelijk", staat in de verklaring.

Advertentie via Ster.nl