NOS NieuwsAangepast

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in eerste nacht niet geschonden

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is in de eerste uren na het ingaan van het bestand niet geschonden. Aan beide kanten zijn er geen aanvallen gemeld.

Palestijnse inwoners van de Gazastrook gingen afgelopen nacht de straat op na de start van het staakt-het-vuren, even na 01.00 uur Nederlandse tijd. Mensen kwamen juichend naar buiten. Daarbij werd ook in de lucht geschoten.

Palestijnen in Gaza feesten op straat na staakt-het-vuren

Het akkoord kwam gisteravond tot stand, na bemiddeling van Egypte. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, hadden druk uitgeoefend op Israël en Hamas, de militante groepering die sinds 2007 aan de macht is in Gaza, vanwege de geweldsuitbarsting in de afgelopen anderhalve week.

In totaal heeft het recente geweld het leven gekost aan zeker 232 Palestijnen, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In Israël zijn volgens dat land twaalf mensen omgekomen. In de laatste uren voor het ingaan van het staakt-het-vuren ging het wederzijdse geweld nog door. Zo werden vanuit de Gazastrook meerdere raketten afgevuurd richting Israël en voerde het Israëlische leger ook zeker één luchtaanval uit, meldt persbureau Reuters.

Beide zijden hebben gewaarschuwd voor vergelding als de andere partij zich niet aan het staakt-het-vuren houdt.

De Amerikaanse president Biden sprak zijn steun uit voor het staakt-het-vuren. Hij ziet naar eigen zeggen "een oprechte kans" om uiteindelijk tot vrede tussen Israël en de Palestijnen te komen. In een verklaring benadrukte hij wel dat de VS nog altijd staat achter het recht op zelfverdediging van Israël.

Correspondent Brock zegt dat de vooruitzichten op structurele vrede "niet zo heel hoopgevend" zijn. "Het was niet de eerste keer dat het tot zo'n uitbarsting van geweld is gekomen tussen Israël en Hamas. Dit was de vierde keer in de afgelopen vijftien jaar en al die keren is er daarna nooit werk gemaakt van een serieuze politieke oplossing. Alle onderliggende problemen zijn gebleven en de situatie in zeker de Gazastrook is humanitair gezien alleen maar erger geworden."

Biden beloofde wel humanitaire hulp en hulp bij de wederopbouw in Gaza. Daarbij wil hij alleen samenwerken met de Palestijnse Autoriteit, niet met Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl