NOS NieuwsAangepast

Biden steunt staakt-het-vuren Israël en Palestijnse gebieden, aanvallen gaan door

De Amerikaanse president Biden heeft in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu zijn steun uitgesproken voor een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Zo'n akkoord zou met behulp van Egypte en andere landen tot stand moeten worden gebracht. Het is voor het eerst dat Biden zich openlijk uitspreekt voor een wapenstilstand.

Tegelijkertijd benadrukt de Amerikaanse president dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen willekeurige raketaanvallen, zo valt te lezen in de verklaring die door het Witte Huis is uitgegeven. Biden spreekt daar zijn "krachtige steun" voor uit.

De Amerikaanse president staat onder toenemende druk om daadkrachtiger op te treden, ook van partijgenoten. Zij willen dat hij oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Israël en de Palestijnse gebieden. Zo'n oproep ontbreekt nu in de verklaring van het Witte Huis.

'Aan de partijen zelf'

Tot nu toe wilde de Amerikaanse regering, een belangrijke bondgenoot van Israël, zich niet scharen achter een oproep tot een staakt-het-vuren. Zo zei minister Blinken van Buitenlandse Zaken gisteren dat het aan de partijen zelf is om een wapenstilstand na te streven.

Ook belemmerde de VS herhaaldelijk een gezamenlijke resolutie van de VN-Veiligheidsraad over het toenemende geweld tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De Amerikanen zouden vrezen dat een veroordeling van het geweld de Amerikaanse bemiddeling in het conflict zou bemoeilijken.

Tot nu toe hebben bemiddelingspogingen van de VS weinig uitgehaald, evenals oproepen tot een staakt-het-vuren van onder meer Egypte en Qatar. Premier Netanyahu herhaalde gisteren dat het Israëlische leger "doorgaat met het aanvallen van terroristische doelen" zolang dat nodig is.

Tegelijkertijd blijft Hamas vanuit de Gazastrook raketten op Israël afvuren. Vannacht ging in het zuiden van het land het luchtalarm af, meldt het Israëlische leger op Twitter.

Deze beelden werden vannacht gemaakt:

Opnieuw aanvallen op Gaza en raketten op Israël

Ook vannacht zijn er meldingen van Israëlische bombardementen in de Gazastrook. Het is nog onduidelijk wat de omvang daarvan is; Al Jazeera schrijft dat er zeker 30 luchtaanvallen zijn uitgevoerd. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt dat een medisch laboratorium beschadigd is geraakt, waardoor de gezondheidsdienst geen coronatesten of vaccinaties kan uitvoeren.

Daarnaast is het hoofdkwartier van de Qatarese afdeling van hulporganisatie Rode Halve Maan gebombardeerd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar. Volgens Doha News kwamen bij het Israëlische bombardement twee Palestijnen om. De regering van Qatar veroordeelt de aanval. "Dit is een duidelijke schending van het internationaal recht", stelt het land in een verklaring.

Raketten vanuit Libanon

Gisteravond meldde het Israëlische leger dat het doelen in Libanon onder vuur had genomen, nadat er vanuit dat land zes raketten op Israël waren afgevuurd. De projectielen zouden al voor de grens met Israël zijn neergekomen, zegt het leger. De Libanese veiligheidsdiensten zeggen dat slechts drie raketten waren afgevuurd. Het is niet bekend wie achter de aanval zat.

De VN-missie in Libanon, Unifil, zegt in een tweet dat er extra wordt gepatrouilleerd in het gebied om escalaties te voorkomen, maar dat het inmiddels weer rustig is langs de Libanees-Israëlische grens.

Het recente geweld heeft tot nu toe aan 212 Palestijnen het leven gekost, van wie 61 minderjarig, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Aan Israëlische zijde zijn elf doden gemeld, van wie een persoon als gevolg van de rellen tussen Joodse en Arabische Israëliërs in de stad Lod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl