Een Palestijnse vrouw bij verwoeste gebouwen in Beit Lahia, in het noorden van de Gazastrook
NOS NieuwsAangepast

Geweld in Israël en Palestijns gebied houdt aan: dodental loopt op

Vanuit Gaza worden nog steeds raketten afgevuurd op doelen in Israël. Volgens het Israëlische leger heeft Hamas in drie dagen tijd 1600 projectielen afgevuurd. De meeste worden onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer.

Bij luchtaanvallen van het Israëlische leger op Gaza is onder andere een gebouw van veertien verdiepingen met de grond gelijk gemaakt, Hamas meldt dat een van zijn commandanten is gedood. Volgens het Israëlische leger zijn veel meer Hamas-commandanten uitgeschakeld.

Persbureau AP meldt op gezag van de minister van Volksgezondheid van Gaza dat sinds het begin van de Israëlische luchtaanvallen in totaal zeker 83 mensen zijn gedood, onder wie zestien kinderen. Vanochtend lag dat aantal nog op 65. In Israël zijn volgens het leger zeker zeven mensen om het leven gekomen, schrijft AP.

Minder raketten

Vannacht werden in een uur tijd drie keer raketten op Tel Aviv afgevuurd, meldt de krant Haaretz. In een buitenwijk van de stad werd een huis getroffen. Daar vielen vijf lichtgewonden.

Volgens correspondent Ankie Rechess in Tel Aviv werden de raketten vooral afgeschoten in de richting van het vliegveld. "Dat was om 01.00 uur, daarna nog een salvo om 02.00 uur. Het waren wel minder raketten dan de afgelopen dagen, maar er is toch veel schade."

Dat er minder aanvallen waren, valt volgens Rechess mogelijk te verklaren doordat Hamas vindt dat de overwinning al is behaald en wil dat er een eind komt aan het geweld. "Hamas heeft gezegd bereid te zijn tot een wapenstilstand, maar Israël is daar helemaal niet toe bereid."

Egypte, Qatar en Turkije proberen te bemiddelen. Hamas wil daar op ingaan, Israël niet. Israël heeft nog niet alle doelen bereikt die op het programma staan, zegt Rechess.

Rellen in Israëlische steden

Ook waren er gisteravond en vannacht opnieuw felle confrontaties tussen Palestijnen en Joodse Israëliërs in verschillende Israëlische steden.

Bekijk hier een overzicht van het geweld op straat in zowel Israël als de Palestijnse gebieden:

Opnieuw geweld op straat in Israël en Palestijnse gebieden

"Israël staat in brand', zegt Rechess. "En dat heeft dan niet zoveel te maken met de raketaanvallen uit Gaza. Het Joods-Arabisch geweld in Israël verspreidt zich als een bosbrand, met een heftigheid die hier eigenlijk nog nooit is vertoond. De politie heeft totaal de controle verloren." Naast het invoeren van een avondklok, wordt ook de militaire politie ingezet.

Een van de ernstigste incidenten was in Bat Yam, een buitenwijk van Tel Aviv. Daar werd een Palestijnse chauffeur uit zijn auto gesleurd en zwaar mishandeld door een groep mannen. Volgens het internationale persbureau AP ging het om Joodse nationalisten. De gewonde chauffeur is naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident werd van verschillende kanten gefilmd:

Chauffeur zwaar mishandeld bij rellen in buitenwijk Tel Aviv

Ook in de stad Lod, waar Joden en Palestijnen sinds drie dagen met elkaar op de vuist gaan, liep het weer uit op rellen, ondanks de avondklok, de afgekondigde noodtoestand en de massaal aanwezige politie. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn zeker 30 mensen gearresteerd. Een woordvoerder van de Israëlische politie zegt dat tot nu toe ruim 400 relschoppers zijn gearresteerd.

Grondoffensief?

Nu het geweld aanhoudt, nemen de zorgen toe, zegt Rechess. "Wat je nu eigenlijk ziet, zijn kolonnes van tanks en ander oorlogsmateriaal op de wegen naar het zuiden van Israël, richting de Gazastrook." Volgens Rechess worden die spullen naar de grens van Gaza gebracht. "Er wordt ook gezegd dat een grondoffensief in Gaza tot de mogelijkheden behoort. De hoop is dat dat niet gaat gebeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl