NOS Voetbal

Sportrechtadvocaat De Weger: 'Sancties voor Super League-clubs zijn realistisch'

Sportrechtadvocaat De Weger: 'Super League is goed uitgedacht'

"Dit gaat escaleren." Sportrechtadvocaat Frans de Weger verwacht dat er veel rechtszaken zullen volgen als het idee voor de nieuwe Super League doorgezet gaat worden en de FIFA overgaat tot verregaande maatregelen.

Clubs uitsluiten van de nationale competities, spelers uitsluiten van EK's en WK's en per direct de clubs die deel willen nemen aan de Super League uit de Champions League zetten; deze maatregelen kunnen de initiatiefnemers van de Super League verwachten als het aan de wereldvoetbalbond FIFA ligt.

"Als je naar de reglementen kijkt, zijn deze maatregelen realistisch", zegt De Weger. "Als een lid iets doet wat de bond niet aanstaat, kunnen ze sancties opleggen en ik verwacht dat ze dat ook gaan doen. Maar de vraag is of het ook standhoudt als het bij een rechter komt."

Sportrechtadvocaat De Weger: 'Verwacht problemen tussen spelers en clubs'

De sportrechtadvocaat verwacht ook dat er problemen gaan komen tussen spelers en clubs. "De spelers worden gedupeerd, terwijl ze deze actie niet hebben opgezet. Dat zijn hun werkgevers geweest", legt De Weger uit. "Er zullen spelers komen die zeggen: dit willen wij niet. Maar mijn werkgever heeft deze stap genomen en daardoor ben ik nu tot deze sancties veroordeeld."

FIFA moet oordelen

"Dat soort geschillen komen uiteindelijk weer bij de FIFA terecht", gaat De Weger verder. "De FIFA gaat dan oordelen of dit wel of geen grond voor ontbinding van de contracten is. Dan weet ik al bijna wat de FIFA gaat zeggen, namelijk dat het contract ontbonden kan worden. Maar dat is heel erg vooruitlopen op de troepen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl