NOS NieuwsAangepast

Segers liet 'proeve regeerakkoord' van VVD en CDA in trein liggen

Segers vergat formatiestuk in de trein

ChristenUnie-leider Segers heeft per ongeluk een formatiestuk van VVD en CDA in de trein laten liggen. De Volkskrant, die het geheime stuk in handen kreeg, bracht vanmorgen dat het om een soort "proeve van een regeerakkoord" ging, maar bronnen rond de formatie zeggen dat het geen enkele rol speelt bij de coalitieonderhandelingen.

De Volkskrant schreef het stuk in handen te hebben gekregen doordat "een betrokkene bij de formatie" het onlangs in de trein liet liggen. Vanmorgen biechtte Segers op dat hij die betrokkene was. "Het stomste wat je kan overkomen", schreef hij op Twitter.

Voor aanvang van de coalitieonderhandelingen in het Logement voegde hij daaraan toe dat hij het stuk drie weken geleden in de trein heeft laten liggen en dat hij toen hij dat merkte zijn hoofd een paar keer "op zijn bureau heeft geramd". "Je hoopt dan met zijn allen dat er een oplettende schoonmaker is die het meeneemt, maar iemand anders heeft het bij de Volkskrant afgeleverd."

Het stuk is naar verluidt geschreven door VVD-Kamerlid Harbers en CDA-Kamerlid Geurts. Zij pleiten voor forse maatregelen om de woningnood te bestrijden, een ambitieus klimaatbeleid en een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren. Er wordt ook aangestuurd op gratis kinderopvang voor "de meeste mensen", een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle zelfstandigen en het toelaten van meer migranten. De twee partijen hielden nadrukkelijk rekening met D66 als onderhandelingspartner.

Dat Segers het stuk in handen kreeg, was "ter informatie", zei hij. Het heeft volgens hem geen status in de onderhandelingen over een nieuw kabinet. Dat zei VVD-leider Rutte vanmorgen ook. "Dit is altijd heel vervelend", zei hij. "Maar er gaan altijd ontzettend veel stukken rond bij de formatie, dus dat zegt helemaal niks."

Informateur Remkes zegt ook dat de relevantie van het stuk hem "eerlijk gezegd een beetje ontgaat". Hij wijst erop dat het stamt uit de periode dat de formatie muurvast zat. Remkes, die toen nog alleen werkte, had destijds de opdracht om een minderheidskabinet van VVD, D66 en CDA of twee van deze partijen te onderzoeken.

"Dit is het resultaat van twee fracties die wat aan elkaar gesnuffeld hebben." Nu er vier partijen aan tafel zitten, is de situatie weer "blanco" wat hem betreft. "Het heeft geen invloed op het proces."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl