Sigrid Kaag (D66) geeft op het partijkantoor een toelichting op de doorbraak in de formatie
NOS NieuwsAangepast

D66 besluit toch te onderhandelen over voortzetting huidige coalitie

D66 is bereid mee te doen aan onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA en ChristenUnie. Dat heeft D66-leider Kaag zojuist bekendgemaakt. In een korte verklaring voor de pers zei dat ze inhoudelijke onderhandelingen verkiest boven nieuwe verkiezingen, omdat de samenleving daar recht op heeft.

Kaag benadrukte dat ze de verkiezingen is ingegaan met de belofte om verantwoordelijkheid te nemen. Ze voegde eraan toe dat VVD en CDA een coalitie met zowel PvdA als GroenLinks uitsluiten, dat het "helaas" niet tot brede inhoudelijke onderhandelingen is gekomen en dat de opheffing van haar eerdere blokkade van de ChristenUnie ook niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

Kaag zei dat er iets moet gebeuren en dat "we in Nederland al 170 jaar de traditie hebben dat de kiezer spreekt en dat politici dan tot een kabinet komen". Niemand is volgens haar gebaat bij nieuwe verkiezingen, omdat dan de grote besluiten uit blijven. Bovendien is er geen garantie dat de uitslag anders zou zijn, voegde ze eraan toe.

Kijk hier naar de verklaring van Kaag:

Kaag maakt formatie-standpunt D66 bekend

Kaag zei dat ze staat voor vernieuwing van de politieke cultuur en voor een ander programma. Ze wil dat Nederland "klimaatkoploper" wordt in Europa. Verder moet een nieuw kabinet de "grootste structurele investering in het onderwijs ooit doen en Nederland moet mede aan het stuur zitten in de EU".

Volgens de D66-leider moet het komende kabinet progressiever, genereuzer en menselijker zijn.

Weer bijeenkomst met Remkes

Er is er nu weer een overleg van informateur Remkes met de fractievoorzitters van VVD, CDA en D66 en die vertellen daar de uitkomst van hun interne beraad.

Na een lange dag van besprekingen met Remkes trokken VVD, CDA en D66 zich gisteravond terug voor overleg in eigen kring. VVD en CDA waren er betrekkelijk snel uit, maar Kaag liet aan het eind van de avond weten dat haar fractie meer tijd nodig had. D66 had vergaderd op een geheime locatie.

Vanochtend is er nieuw fractieberaad van D66 geweest, deze keer voor een deel digitaal. In een eerder stadium van de formatie keerde Kaag zich tegen een nieuwe coalitie waarin zowel CDA als ChristenUnie zit. Ze wilde een zo progressief mogelijk kabinet en vond ook dat D66 en ChristenUnie op medisch-ethisch vlak te ver uit elkaar liggen. Zondag zei ze dat ze ook met de ChristenUnie wil onderhandelen, het liefst voor een zespartijenkabinet, ook met PvdA en GroenLinks.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl