De uitgebrande teststraat van de GGD in Urk
NOS NieuwsAangepast

Vanavond extra politie-inzet in Urk om avondklok te handhaven

De politie gaat in Urk de avondklok nog strikter handhaven, heeft de burgemeester aangekondigd. Daarvoor wordt vanavond extra mankracht ingezet.

Burgemeester Cees van den Bos reageerde via een videoboodschap op YouTube op de rellen in zijn gemeente gisteravond, waarbij een testlocatie van de GGD in brand werd gestoken. Dat was een dieptepunt, zegt Van den Bos. "Dat is een klap geweest in mijn gezicht, een klap in het gezicht van de directeur van de GGD, maar nog meer een klap in het gezicht van de vele medewerkers van de GGD die zich dagelijks inzetten voor de gezondheid van de inwoners van Urk."

Strafblad

De burgemeester kondigde gisteren een noodbevel af. Hij wijst erop dat het overtreders van de avondklok daardoor niet alleen een boete wacht, maar ook een strafblad. Wat hier is gebeurd, kan niet. Afschuw vervult mij, een grens is bereikt. Een kleine groep jongeren gooit de naam van ons mooie Urk te grabbel."

De politie en het gemeentebestuur bereiden zich ook al voor op ongeregeldheden volgend weekend, zegt de burgemeester. "Daarin zullen we de maatregelen nemen die nodig zijn, en ook al zijn die verstrekkend, ze zullen worden genomen.

Schade enorm

Het is onmogelijk om bewoners op Urk nog te testen op het coronavirus bij de afgebrande testlocatie. "De schade is enorm", zegt Sven van der Burg, woordvoerder van GGD Flevoland.

Van de containers bij het havengebied in het dorp is "nagenoeg niks meer over". De GGD kijkt wat er nog te redden valt.

Zo ligt de teststraat er nu bij:

Urkers bekijken de uitgebrande GGD-teststraat

De brandstichting is "een grote schok voor ons", zegt Van der Burg. "Al onze mensen zetten zich met hart en ziel in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht", reageert Cees Verdam, directeur GGD Flevoland. "Het gaat ons niet in de koude kleren zitten."

De GGD-medewerkers zijn terecht ontdaan, reageert demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid op Twitter. Hij schrijft dat de brand alle perken te buiten gaat.

Dat er geen bruikbare testlocatie meer is, noemt woordvoerder Van der Burg een groot probleem. De GGD Flevoland onderzoekt hoe de tests zo snel mogelijk weer kunnen worden hervat. "Het is belangrijk dat we mensen kunnen blijven testen."

Beveiligers

Mogelijk kunnen Urkers terecht bij testlocaties in de regio. Om te voorkomen dat een dergelijk incident zich herhaalt, moeten er volgens Van der Burg misschien beveiligers worden geregeld.

Gisteravond protesteerden vele tientallen jongeren na 21.00 uur in het havengebied tegen de avondklok. Twee mensen zijn aangehouden en de politie deelde enkele tientallen boetes uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl