NOS Nieuws

Het Amerikaanse kabinet onder Joe Biden: een diverser team dan ooit

Meer vrouwen, verschillende etniciteiten en meer mensen van kleur: het nieuwe Amerikaanse kabinet onder Joe Biden zal diverser dan ooit zijn. De samenstelling van het kabinet lijkt maar weinig op het team van voormalig president Trump.

Biden koos zorgvuldig op sekse, afkomst en ervaring. Al in zijn overwinningsspeech op 7 november zei hij dat z'n kabinet "het meest diverse in de geschiedenis zal worden".

De president heeft er ook rekening mee gehouden bij het uitkiezen van de stafleden. Meer dan de helft van hen is vrouw. En de communicatieafdeling van de nieuwe president wordt zelfs helemaal gerund door vrouwen. Niet geheel onbelangrijk: de eerste stap die Biden zette naar meer diversiteit, was de keuze om Kamala Harris aan z'n zijde te hebben: de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident, met een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader.

Een overzicht van een aantal nieuwe ministers onder Biden:

Minister van Binnenlandse Zaken

Deb Haaland (60) wordt de eerste minister van Binnenlandse zaken van inheemse afkomst. Haaland maakt deel uit van de Laguna Pueblo-stam. Tot voor kort was ze lid van het Huis van Afgevaardigden.

In de Verenigde Staten gaat de minister van Binnenlandse zaken over de federale staten, nationale parken en aangelegenheden met inheemse Amerikanen. Haaland moet als minister bovendien bijdragen aan de groene agenda van Biden. Stamleiders en progressieve Democraten hebben in de weken voor de nominatie flink voor Haaland gelobbyd.

Volgens CNN is ze onder meer gekozen omdat ze "haar hele carrière heeft gevochten voor alle Amerikanen, inclusief stammen, plattelandsgemeenschappen en gekleurde gemeenschappen".

Minister van Transport

Pete Buttigieg (39) is aangedragen als de nieuwe minister van Transport. Hij zal het eerste kabinetslid zijn dat openlijk homoseksueel is. Buttigieg was een tegenstander van Biden in de race naar de presidentsverkiezingen. Hij won de voorverkiezingen in de staat Iowa. Afgelopen maart trok hij zich terug, waarna hij Biden steunde.

Buttigieg heeft nooit eerder een functie gehad bij de federale overheid. Voor hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap, was hij burgemeester van zijn geboortestad South Bend. Als minister van Transport zal hij zich focussen op de infrastructuur, iets waar president Biden miljarden in wil investeren. Toen Buttigieg nog campagne voerde voor het presidentschap, sprak hij vaak over infrastructuur.

(Onder)minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken

Xavier Becerra (62) is genomineerd als minister van Volksgezondheid. Als zoon van Mexicaanse ouders, zal hij de eerste Latino zijn die deze functie bekleedt. Becerra was procureur-generaal in de staat Californië en daarmee de opvolger van Kamala Harris. Als minister van Volksgezondheid krijgt hij de zware taak om het land te leiden gedurende de coronapandemie, die de Verenigde Staten flink in z'n greep heeft.

Naast Becerra wordt Rachel Levine (64) aangesteld als onderminister. Zij wordt daarmee de eerste transgender persoon in een Amerikaans kabinet. Levine is kinderarts en gezondheidsminister in de staat Pennsylvania. Daarnaast is Levine voorzitter van een samenwerkingsverband van Amerikaanse gezondheidsorganisaties. In het verleden publiceerde ze onder meer over medisch cannabisgebruik en gezondheidszorg voor de lhbti-gemeenschap.

In een verklaring schreef Biden dat Levine "het stabiele leiderschap en de essentiële expertise meebrengt die nodig zijn om mensen door deze pandemie te brengen. Ongeacht hun postcode, ras, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit of beperking. Ze is een historische en zeer gekwalificeerde keuze om het gezondheidsbeleid van onze regering te helpen leiden".

Minister van Defensie

Voor het eerst in de geschiedenis van de Verenigde Staten zal een zwarte man de functie bekleden van minister van Defensie. Biden heeft Lloyd Austin (67) aangewezen. Austin is gepensioneerd generaal en heeft een lange militaire carrière achter de rug. Zo was hij commandant van de United States Central Command, leidde hij de Amerikaanse troepen in Irak en coördineerde hij de terugtrekking van de laatste militairen.

Austin heeft gezegd van het transgenderverbod binnen het leger af te willen, dat voormalig president Trump instelde. "Als je fit bent en geschikt bent om te dienen, en als je alle standaarden kan behalen en behouden moet je in het leger kunnen dienen. U kan verwachten dat ik daar altijd achter zal staan", aldus Austin. Wanneer het verbod dan wordt opgeheven, is niet duidelijk.

Hoewel een militair normaliter minimaal zeven jaar uit dienst moet zijn om een ministerie te leiden, kunnen er uitzonderingen worden gemaakt.

Minister van Financiën

President Biden heeft Janet Yellen (74) gekozen als minister van Financiën. Het is daarmee voor het eerst dat een vrouw die functie bekleedt. Yellen heeft veel ervaring in de financiële wereld. Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van de Federal Reserve System, de Amerikaanse centrale bank. Trump besloot haar termijn niet te verlengen.

Als president wil Biden de economische gevolgen van de coronacrisis zo veel mogelijk beperken en waar nodig extra steunmaatregelen nemen. Yellen steunt dat idee. "Het beste dat we kunnen doen, is groots handelen", zei ze tegen CNN. Daarbij moet de focus allereerst liggen op diegenen die het hardst zijn getroffen, zoals minderheidsgroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl