Passagiers op Washington Reagan National Airport
NOS NieuwsAangepast

Beveiliging Washington opgevoerd in verband met inauguratie, repetitie uitgesteld

In Washington D.C. wordt in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Biden en vicepresident Harris de beveiliging opgevoerd. "We gaan verzekeren dat we een veilige inauguratie hebben", zei vicepresident Pence na een veiligheidsoverleg.

In de straten van de stad staan veel hekken en duizenden militairen van de Nationale Garde zijn op de been:

Veiligheidsmaatregelen opgevoerd in Washington DC

Verschillende luchtvaartmaatschappijen en luchthavens hebben voor de komende week een verbod ingesteld op het vervoeren van wapens in de ruimbagage van passagiers naar Washington D.C.. In de handbagage waren wapens al verboden.

American Airlines voert een verbod in op het schenken van alcohol op vluchten van en naar Washington en omgeving. De vluchten staan droog van zaterdag tot en met donderdag, woensdag is de inauguratie. Ook verplaatsen verschillende luchtvaartmaatschappijen hun bemanning uit hotels in het centrum van Washington D.C. naar hotels dichter bij de luchthavens.

Senator lastiggevallen

De maatregelen volgen op de bestorming van het Capitool van 6 januari door aanhangers van president Trump en vanwege ongeregeldheden en politiek getinte confrontaties op sommige vluchten.

Zo heeft een aantal Trump-aanhangers begin vorige week op een vlucht van Delta Air Lines van Salt Lake City naar Washington senator Mitt Romney lastiggevallen. Romney heeft kritiek geuit op Trump en heeft vorig jaar een poging gesteund om hem uit zijn ambt te verwijderen. Ook een andere Republikeinse senator, Lindsey Graham, werd lastiggevallen op Reagan Washington National Airport nadat hij had gestemd om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bevestigen.

Vicepresident Pence wil een veilige inauguratie:

Vicepresident Pence wil veilige inauguratie van Biden en Harris

Mensen die de bemanning of andere passagiers lastigvallen worden de komende tijd direct vervolgd. De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben aangekondigd dat ze de komende twee maanden geen waarschuwingen geven, maar de zaken regelrecht doorgeven aan de politie.

Ook de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak neemt extra veiligheidsmaatregelen, waaronder de inzet van extra politieagenten op treinen.

Treinreis Biden geschrapt

Een repetitie van de inauguratie van Biden op zondag in Washington is om veiligheidsredenen uitgesteld, schrijft het Amerikaanse medium Politico op basis van ingewijden. De FBI waarschuwde afgelopen dagen dat er plannen zijn voor gewapende protesten in alle vijftig staten en Washington D.C. De repetitie wordt nu een dag later gehouden.

Een treinreis die Biden komende maandag wilde maken van zijn woonplaats in Delaware naar Washington gaat helemaal niet door vanwege zorgen over de veiligheid. Het comité dat zich bezighoudt met de inauguratie wil daar tegenover Politico verder niets over zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl