Compensatie roept gemengde reacties op bij slachtoffers toeslagenaffaire
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire zijn blij met de schadeloosstelling van 30.000 euro die hun vanavond is toegezegd door het kabinet. Toch hebben ze nog veel vragen, blijkt uit de eerste reacties.
Staatssecretaris Van Huffelen van Financiën maakte vanavond bekend dat alle 9000 gedupeerden van de fraudejacht die nu in beeld zijn, voor mei de financiële compensatie uitbetaald krijgen. Nazmiye Yigit-Karaduman, een van de getroffen ouders, heeft er een beetje rust door gekregen. "Je ziet dat er wat gebeurt. Niet alleen maar tranen en excuses, maar ook het gegeven dat ze de schade nu gaan oplossen."
"Het is natuurlijk goed nieuws", zegt letselschadejurist Orlando Kadir. Hij staat bijna 600 gedupeerde ouders bij. Ook jurist Don Ceder die ruim vijftien gedupeerde cliënten heeft, vindt het goed nieuws.
Is het genoeg?
Toch betwijfelen beide juristen of het genoeg zal zijn. Van Huffelen gaat ervan uit dat de helft van de 9000 getroffen ouders minder dan 30.000 euro schade heeft geleden, maar dat vindt Kadir moeilijk te geloven. "Niemand van mijn cliënten heeft schade onder de 30.000 euro." Zijn kantoor berekende dat de gemiddelde schade van de ouders die hij bijstaat rond de 65.000 euro bedraagt.
Ook Ceder zegt dat zijn cliënten een veel grotere schade hebben geleden dan 30.000 euro. "Het gaat veel verder dan de terugbetaalde kinderopvangtoeslag. Mensen zijn door die hele affaire hun huis verloren en hebben andere schulden opgebouwd."
'Verkiezingsstunt' van het kabinet
Er zijn ook ouders die het kabinet verdenken van een verkiezingsstunt. "Het is gewoon een grote marketingstunt van het kabinet. Het is al 10 jaar ellende en dan neem je alles met een korreltje zout", zegt raadsman Kadir.
Ook Kristie Rongen, een van de ouders die verdacht werd van fraude met toeslagen, vertrouwt het niet helemaal. "Kijkend naar de verkiezingen heb ik er een beetje een naar smaakje aan." Door de affaire heeft ze nog altijd een schuld van meer dan 90.000 euro. Gisteren kreeg zij al een deel van haar compensatie gestort.
Eerder vertelde Angela Sanches hoe ze door de Belastingdienst onterecht werd neergezet als fraudeur:
De ouders hopen dat er snel meer duidelijkheid komt over de regeling en vooral ook dat het geld snel gestort wordt. "Ik had niet verwacht dat ze het binnen vier maanden zouden doen. Nooit gaat iets zo snel bij de overheid", zegt Nazmiye Yigit-Karaduman.
De twee juristen zeggen daarentegen niet te begrijpen waarom er vier maanden voor nodig zijn om de ouders te compenseren. "Als het schadebedrag bekend is, dan moet het niet zo moeilijk zijn om het geld over te maken. Alle rekeningnummers zijn bekend bij de Belastingdienst", zegt Ceder.
Hij vreest wel dat de afwikkeling van de restschade (het bedrag dat de 30.000 euro overstijgt) op de lange baan wordt geschoven. Kadir zegt af te wachten tot zijn cliënten de compensatie hebben ontvangen en is daarna van plan naar de rechter te stappen om de rest van de schadebedragen terug te eisen van de overheid.