NOS Nieuws

Trump roept op naar huis te gaan - en blijft erbij dat verkiezingen 'gestolen zijn'

President Trump heeft in een filmpje op Twitter betogers opgeroepen vreedzaam te vertrekken uit het Capitool. Hij greep meteen de kans om opnieuw te beweren dat de verkiezingen van hem gestolen zijn.

Kijk hier zelf naar zijn korte boodschap:

Trump tegen aanhangers: 'Ga naar huis, we willen geen gewonden'

"Ik begrijp jullie pijn. De verkiezing werd van ons gestolen, hoewel het een overtuigende overwinning was", begon Trump zijn oproep. "Maar ga naar huis. We moeten vrede hebben en respect voor orde en gezag. We willen niet dat er gewonden vallen."

In eerdere Twitterposts riep hij zijn aanhangers al op geen geweld te gebruiken, maar toen wilde hij hun nog niet vragen te vertrekken. Direct na een oproep van aankomend president Biden deed hij dat alsnog.

Trump sprak opnieuw van een frauduleuze verkiezing en noemde zijn tegenstanders slecht en kwaadaardig, maar zei hen "niet in de kaart te willen spelen". "We moeten vrede hebben."

De president voegde er nog aan toe dat hij zijn aanhangers "heel speciaal" vindt. "Ik weet hoe jullie je voelen, maar ga vreedzaam naar huis."

Twitter maakte het aanvankelijk onmogelijk om op de videoboodschap van Trump te reageren, deze leuk te vinden of te delen. Later op de avond werd de video zelfs helemaal verwijderd. YouTube en Facebook deden hetzelfde.

Het is voor het eerst dat het Trumps meest geliefde sociale medium een tweet van hem verwijderde. Het platform doet dit naar eigen zeggen vanwege het "risico van geweld". "We hebben hem verwijderd om dat we denken dat het de kans op geweld eerder groter dan kleiner maakte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl