NOS Voetbal

Voetbalwereld rouwt om Maradona: 'Hopelijk vindt hij rust in handen van God'

De voetbalwereld rouwt massaal om het overlijden van grootheid Diego Maradona. Van Buenos Aires tot Napels en van Barcelona tot Zeist: in alle hoeken van de wereld wordt stilgestaan bij de rijke loopbaan van de Argentijn.

De Argentijnse voetbalbond spreekt via voorzitter Claudio Tapia zijn diepste verdriet uit. "Hij zal voor eeuwig in ons hart blijven", schrijft de bond over Maradona, die zijn land in 1986 naar de wereldtitel loodste.

'De wereld verloor een legende'

De Braziliaanse oud-voetballer Pelé, die vaak samen met Cruijff en Maradona in het rijtje 'beste voetballers aller tijden' wordt genoemd, reageert verdrietig op het overlijden van zijn Argentijnse vriend. "Ik ben een goede vriend verloren en de wereld verliest een legende. Ik hoop dat we op een dag samen een balletje kunnen trappen in de hemel", twittert de 80-jarige Pelé.

Lionel Messi, de sterspeler van FC Barcelona en het Argentijnse nationale elftal toont ook zijn medeleven na het overlijden van zijn voormalig bondscoach. "Hij verlaat ons, maar gaat niet weg, want Diego is eeuwig", aldus Messi, die door velen wordt gezien als de natuurlijke opvolger van Maradona bij het Argentijnse elftal.

Lionel Messi rouwt via Instagram om de overleden Diego Maradona

Cristiano Ronaldo, samen Messi een van de grootste sterren uit het hedendaagse voetbal, noemt Maradona op Twitter een 'ongeëvenaarde goochelaar'. "Hij vertrekt te vroeg maar laat een immense erfenis na, en een leegte die nooit zal worden gevuld. Rust zacht, grootheid. Je zal nooit vergeten worden", schrijft Ronaldo in het Portugees.

Gary Lineker, boegbeeld van het Engelse voetbal, reageert op Twitter met één treffende zin: "Hopelijk vindt hij rust in de handen van God." Daarmee verwijst Lineker naar het legendarische doelpunt dat Maradona maakte op het WK van 1986, in de kwartfinale tegen Engeland. In dat duel was Lineker de spits van Engeland.

De voormalige clubs van Maradona - Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli en Sevilla, brengen op sociale media een eerbetoon aan de Argentijnse grootheid. "We zijn je eeuwig dankbaar, Diego", schrijft Boca Juniors op Twitter.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino noemt vandaag, 25 november 2020, "een ongelooflijk trieste dag". "Onze Diego heeft ons verlaten. De harten van iedereen die hem liefhad, om wie hij was en waar hij voor stond, stonden even stil. Rust in vrede, Diego. We houden van je", aldus Infantino.

Ook Nederlandse voetballers en clubs reageren op het overlijden van 'Pluisje'. Ruud Gullit speelde vele wedstrijden tegen Maradona en noemt hem de beste speler die hij heeft gezien. "Je leeft altijd voort in mijn hart en in de harten van vele voetballiefhebbers over de hele wereld. Rust zacht, Diego", schrijft Gullit op Instagram.

Als Guus Hiddink terugdenkt aan Diego Maradona, komt er al snel een bijzondere herinnering boven. Toen hij met de Australische ploeg in Buenos Aires verbleef, werd de Nederlandse coach gebeld door Maradona.

"Ik dacht dat ik in de maling werd genomen. Maar hij bleek het toch te zijn. Hij nodigde me uit voor de wedstrijd tegen River Plate, om te komen kijken in zijn skybox. "Wat ik daar beleefd heb... hij ging even bij de balustrade kijken. Mensen waren in tranen. Alsof God naar beneden kwam."

Bekijk het gesprek met Hiddink hieronder.

Maradona nodigde Hiddink uit in skybox bij Boca: 'Alsof God naar beneden kwam'

Robin van Persie schrijft dat hij dankbaar is dat hij Maradona een paar keer heeft mogen ontmoeten. "Hij was een ongelooflijke speler, maar ook een extreem warm en vriendelijk persoon buiten het veld. Een ware inspiratie voor mijzelf en voor vele anderen."

Clarence Seedorf noemt Maradona een "legende, een artiest en een icoon met een enorm groot hart".

Clarence Seedorf herdenkt Diego Maradona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl